Cotxes elèctrics que circulen sense endollar-los per carregar la bateria

Cotxes elèctrics que circulen sense endollar-los per carregar la bateria. Costa de creure veient les dificultats que tenen els fabricants per servir cotxes ara mateix, però la següent generació d’elèctrics podrien ser impulsats amb energia solar o per les mateixes carreteres que trepitgen.
Tot i els entrebancs per aconseguir primeres matèries i components per fabricar-los, els vehicles elèctrics són el futur de l’automoció. I mentre les xarxes de carregadors es van desplegant, també apareixen tecnologies que faran menys necessaris aquests carregadors, si més no, en el format actual.
Si és inevitable que un cotxe elèctric porti bateria per impulsar-lo, també estaria molt bé que no calgués endollar-la per carregar-la. Per això portem anys veient prototipus de cotxes elèctrics que funcionen amb energia solar, però no havien passat d’experiments. En canvi, sembla que tenim ben a prop el primer cotxe comercial impulsat amb energia solar produït en sèrie.
Es diu Lightyear Zero, i gràcies als panells fotovoltaics que porta al sostre i al capó pot recórrer fins a 70 kilòmetres diaris sense consumir energia de la bateria de 60 kilowats hora. L’empresa holandesa que el fabrica diu que en llocs d’alta insolació com la Península Ibèrica, si el teu trajecte diari no supera els 35 kilòmetres pots estar set mesos sense haver d’endollar el cotxe. Les primeres unitats arribaran als compradors al mes de novembre. Un petit inconvenient, això sí, és el preu: a partir de 150.000 euros.
Una mica car, sí. I si ens conformem amb carregar la bateria cada dia, què?
Doncs podem buscar un punt de recàrrega compatible per endollar-hi el cotxe o fer com amb els telèfons mòbils: carregar-lo sense fils, que és encara més còmode. El gegant alemany Siemens ha invertit 25 milions de dòlars en l’empresa nord-americana WiTricity, que fabricarà punts de recàrrega per a cotxes elèctrics mitjançant inducció electromagnètica, amb una plataforma posada al terra o a sota que transfereix l’energia a la bobina corresponent que hi ha a sota del cotxe. Asseguren que el sistema de 22 kilowats és tan ràpid i eficient com la càrrega per cable.
Això amb el cotxe aturat, però també s’ha aconseguit carregar vehicles mentre circulen.
Sí, el grup Stellantis, la fusió entre Fiat Chrysler i PSA, ha construït al costat de l’autopista que uneix Milà i Brescia un circuit de proves anomenat Arena del Futuro equipat amb la tecnologia de Transferència d’Energia Dinàmica i Sense Fils, que consisteix en posar a sota de l’asfalt en tot el recorregut bobines d’inducció que alimenten els vehicles que circulen per sobre. Ho han provat amb un autobus Iveco, amb un esportiu Maserati i amb un Fiat 500 que han aconseguit fer circular a la velocitat normal d’autopista sense gastar ni una gota d’energia de la bateria.
Carreteres que alimenten els vehicles elèctrics que hi circulen. Caldrà tenir-ho en compte de cara a les millores de les nostres autopistes.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.