El govern reclama a Google que el seu cercador de notícies inclogui mitjans en català

La Generalitat vol que el retornat cercador de notícies de Google incorpori mitjans en català. A més de reclamar-ho directament, també proposa a la gent que se sumi a la demanda. L’Albert Cuesta repassa aquesta iniciativa i posa el termòmetre del català en altres aspectes: la bona marxa del projecte AINA, una bona iniciativa lingüística de Meta i les poques perspectives del català per a l’Alexa.
El Govern reclama a Google que el seu cercador de notícies inclogui mitjans en català. I ens proposa que ens afegim a la reclamació. Avui parlarem d’això, de la bona marxa del projecte Aina de veu en català, d’una bona iniciativa lingüística de Meta i, si ens queda temps, de l’estat d’Alexa en català.
Fa quinze dies ens explicaves que Google havia reobert a Espanya el seu cercador de notícies i ens feies notar que ignorava els mitjans escrits en català. Ara el Govern s’ha manifestat al respecte.
El vicepresident Puigneró ha enviat una carta a la directora de Google a l’estat reclamant-li respecte per al català, i menciona precisament els nostres tres exemples de països on Google News funciona en més d’un idioma: Bèlgica, Suïssa i el Canadà. Sospito que el Govern no deu esperar gaire de la carta, perquè al mateix temps ha convocat una campanya que convida els ciutadans a mencionar Google a les xarxes socials amb l’etiqueta #HolaCatala, en resposta a l’#HolaBarcelona que l’empresa va fer servir per presumir d’haver obert a la ciutat una oficina comercial per vendre anuncis a les empreses d’aquí. Potser la reclamació a la jefa de Google España li podria haver fet a la cara el president de la Generalitat, que va assistir a la inauguració.
En canvi, el Govern té bones notícies sobre Aina, el sistema col·laboratiu on tots podem ajudar a entrenar un model de veu en català.
Sí: Aina, que és com s’ha batejat la versió en català del sistema Common Voice de Mozilla, acaba de superar el milió de talls de veu enregistrats. Dit d’una altra manera, s’ha arribat a les 2.400 hores enregistrades, que són més de les 2.000 que es pretenia assolir en tot l’any. Val a dir que encara estem lluny de les 10.000 hores que es consideren òptimes per entrenar un idioma, però amb el que hi ha ja es pot anar pel món. Tot i això, el més urgent ara és validar totes aquestes hores recollides, perquè només n’hi ha 1.400 i sense validació no es pot avançar.
Parlant de llengua, per una vegada i sense que serveixi de precedent, ens portes una bona notícia del teu amic Zuckerberg.
La seva empresa Meta ha publicat el que anomena NLLB, que són les sigles en anglès de No Deixem Enrere Cap Idioma i és el millor model d’intel·ligència artificial aplicada a la traducció que es coneix fins ara. Tant per la qualitat dels resultats, que millora un 44% els que hi ha fins ara, com pel seu abast: pot traduir 200 idiomes diferents, pràcticament el doble que els models existents. La màgia és que han aconseguit contemplar gairebé cent idiomes, sobretot africans i asiàtics, parlats per més d’un 20% de la humanitat i dels que no existeix un fons digital prou ampli per alimentar els models tradicionals. Així es poden llegir en català textos originals en javanès o uzbek sense haver de passar per cap llengua intermèdia.
Deixa’ m dir que Meta no fa ha fet això només per altruisme, sinó per negoci: com més idiomes del món puguin entendre les seves aplicacions, en més idiomes podrà Meta vendre anuncis.
Ja m’estranyava. Acabem amb una notícia sobre Alexa en català.
Malauradament, la notícia és que no hi ha notícies. Ahir Amazon va presentar a Barcelona els seus nous dispositius connectats a Alexa, i com sempre els vaig demanar si hi podré parlar en català. La resposta va ser que no tenen cap novetat que comunicar. Personalment, no tinc intenció de convocar cap campanya, però em sembla que cada dia demanaré als meus altaveus amb Alexa si ja parlen català, i així els responsables de revisar les peticions que Alexa no sap atendre seran conscients també d’aquesta. Potser algun altre oient amb Alexa a casa vulgui fer el mateix.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.