fbpx

La Hisenda francesa detecta 20.000 piscines no declarades fent servir la intel·ligència artificial

Un algoritme de l’empresa Capgemini detecta tot allò que semblen piscines, busca en el cadastre si estan declarades i en cas contrari emet un requeriment al titular de la finca perquè regularitzi la situació, pagant naturalment una taxa, que pot ser d’uns 200 euros anuals per una piscina típica de 30 metres quadrats.

La Hisenda francesa ha detectat 20.000 piscines no declarades fent servir la intel·ligència artificial.

La intel·ligència artificial i les imatges aèries de Google Maps. Un algoritme de l’empresa Capgemini detecta tot allò que semblen piscines, busca en el cadastre si estan declarades i en cas contrari emet un requeriment al titular de la finca perquè regularitzi la situació, pagant naturalment una taxa que pot ser d’uns 200 euros anuals per una piscina típica de 30 metres quadrats.

D’aquesta manera ja porten recaptats uns 10 milions d’euros, però cal tenir present que el programa ha començat en només nou departaments, però l’estat francès en té gairebé un centenar, així que el fisc ha trobat una bona font d’ingressos. L’any que ve preveuen recaptar 40 milions d’euros més per aquesta via.

20.000 piscines són moltes, oi?

Home, a França n’hi ha més de tres milions. Allà, com aquí, la pandèmia de Covid va disparar la construcció de piscines noves. Fa pocs dies, el 324 explicava que a l’estat hi ha censades 1,2 milions de piscines. Gairebé 200.000, una per cada 40 habitants, són a Catalunya, que és la setena comunitat en piscines per càpita. Ens superen les Illes, el País Valencià, Castella i lleó, Andalusia, Múrcia i Extremadura. El municipi català amb més piscines censades és Sant Cugat del Vallès. Ves si l’Agència Tributària seguirà l’exemple de la francesa i començarà a aflorar piscines noves.

Per què es fa servir la intel·ligència artificial en aquest cas? No n’hi hauria prou amb anar mirant les imatges de Google?

Sí, és el que fan molts ajuntaments, però a escala estatal seria molt laboriós. EL que fa l’algoritme és comparar cada imatge amb la del mateix lloc en un moment anterior, i per això cal la participació de Google, i avisar si troba diferències. Una altra cosa que fa és determinar si allò és realment una piscina, perquè també podria ser una lona al terra, una vela o una terrassa, i si és de construcció fixa, que són les taxables, o bé una desmontable de superficie, que ara com ara no tributen.

Em deies que ja pensen a aplicar l’algoritme en altres casos.

Si, els francesos estan molt interessats a detectar altres construccions no declarades, com ara pèrgoles permanents i tancaments de terrasses sense permís. I a l’estat es fa servir la intel·ligència artificial per detectar el frau en el consum d’aigua per omplir piscines, comparant si el canvi de volum de líquid correspon al que registra el comptador de la companyia o bé el propietari ha punxat l’escomesa.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí: