La llarga vida dels disquets | Detecció de covid per la veu | Anuncis que t’espien per a la policia

Selecció diària d’actualitat tecnològica en format breu, però amb context.

  • El tren gratuit no redueix el trànsit de cotxes. Tot i que la mesura va entrar en vigor a primer de setembre, aquest dilluns haurà sigut l’autèntica prova de foc per al sistema de abonaments de transport públic bonificats o gratuïts. Les primeres dades indiquen una bona acollida, però si l’objectiu és treure cotxes de les carreteres, està per veure si funcionarà. Entre juny i agost, a Alemanya (83 milions d’habitants) s’han venut 39 milions de bitllets subvencionats que permeten agafar gairebé tots els transports públics per només 9 euros mensuals, i l’ús del servei ha augmentat un 40% respecte a 2019, però l’empresa Here de dades de trànsit ha mesurat en una mostra de més de 20.000 kilòmetres de carreteres que la circulació de cotxes no ha disminuit entre l’estiu de 2021 i el de 2022.

 

  • Detecció de Covid per la veu. Investigadors de l’universitat de Maastrich han presentat en un congrés de pneumologia a Barcelona una aplicació mòbil que detecta les infeccions de Covid-19 en la veu dels afectats, amb una taxa d’encert del 89% i un cost més baix que el d’una prova d’antígens. Fa servir les dades captades per luniversitat de Cambridge amb l’aplicació Covid-19 Sounds.
    • Des dels primers mesos de la pandèmia, investigadors de tot el món treballen en aplicar la intel·ligència artificial a la veu per detectar casos de covid-19. Al congrés Interspeech de l’any passat es van presentar nombrosos treballs, inclós un d’investigadors catalans que es centrava en l’anàlisi de la tos.

    

  • iPhone supera Android jugant a casa. La proporció d’iPhones en ús als EUA sempre ha sigut especialment alta, però la base instal·lada de telèfons Apple en el seu país d’origen ha superat per primera vegada el 50% del mercat, i per tant ja hi ha més iPhones que Androids. No és que Google s’hagi d’amoïnar –més del 70% dels smartphones del món funcionen amb Android-, però segur que Tim Cook presumirà del sorpasso durant la presentació dels iPhone 14, prevista per aquest dimecres 7.

 

  • Cloudflare expulsa Kiwi Farms. Cloudflare, una de les principals xarxes de distribució de contingut digital a l’estil d’Akamai o Fastly, deixarà de prestar el servei de protecció contra atacs de denegació de servei (DdOS) a la plataforma KiwiFarms, on solen trobar-se tota mena de desaprensius per organitzar campanyes d’assetjament virtuals i presencials contra persones (sobre tot dones i persones LGTBI) i entitats, campanyes que en més d’un cas han provocat suicidis de víctimes. Prèviament, el director de Cloudflare havia declinat tallar l’aixeta a KiwiFarms alegant respecte per la llibertat d’expressió, però han fet marxa enrere davant la pressió rebuda. Tot i això, KiwiFarms continua funcionant, ara des de servidors a Rússia.

 

  • Reconeixement facial per forçar l’ús del hijab. El govern iranià desplegarà als transports públics del país càmeres de reconeixement facial per identificar les dones que no portin correctament el hijab, el mocador que cobreix el cap i que és d’ús obligatori des de la revolució islàmica de 1979. En resposta a la progressiva relaxació de l’ús de la peça de roba, el govern va promulgar a mitjans d’agost una llei que el fa obligatori, tant en persona com en els perfils digitals, i estableix fortes sancions per a les infractores, arribant a l’acomiadament de les empleades públiques.

 

 • El govern japonès deixarà d’exigir les dades en disquet o CD-ROM. El Japó passa per ser una de les societats més tecnològiques del món, però encara que sembli mentida a aquestes alçades del segle XXI, l’administració pública no accepta l’enviament de documents per Internet: els ciutadans han d’aportar-los en suport físic, sigui CD-ROM o disquet. Ara, el ministre d’afers digitals s’ha proposat derogar aquesta norma.
   • Veurem si se’n surt. Val a dir que Japó és un dels països on encara es fa servir més el fax. Sigui com sigui, el projecte de modernització sembla una mala notícia per als fabricants de disquets, que -ves per on- són majoritàriament japonesos.

   

 • La policia també rastreja els ciutadans amb els anuncis digitals. La oenagé de drets digitals Electronic Frontier Foundation ha detectat que desenes de cossos de policia locals, estatals i federals dels EUA tenen contractat a l’empresa Fog Data Science el servei Fog Reveal, que per menys de 10.000 dòlars anuals permet rastrejar sense ordre judicial la posició de 250 milions de telèfons mòbils. D’aquesta manera, les forces de l’ordre poden saber on viuen, treballen i es reuneixen els propietaris d’aquests aparells i rastrejar les seves ubicacions al llarg dels mesos. El més greu és que Fog Science obté les dades comprant-les als nombrosos intermediaris que les capturen mitjançant els codis de rastreig incrustats en els anuncis que apareixen en la majoria de les págines web i aplicacions mòbils. Ja tenim assumit que les empreses de publicitat digital saben massa coses de nosaltres i segueixen la nostra activitat digital, però una altra cosa és que ho venguin a la policia.
   • Un motiu més per evitar les aplicacions mòbils tant com sigui possible, substituïn-les per la versió web del servei i accedint-hi amb un navegador web que bloqui els codis de rastreig (jo faig servir Brave). Si no és possible, cal activar algun sistema de blocatge de rastreig en les aplicacions, com el de DuckDuckGo o l’App Tracking Transparency d’iOS.

   

Actualitzat: a l’espai diari del Catalunya Nit de Catalunya Ràdio hem comentat el tema dels bitllets subvencionats de transport públic i el poc efecte en la reducció del trànsit de cotxes, amb un aclariment sobre l’autèntic motiu de l’absència de la T-Mobilitat als iPhones.

Recordeu que us podeu subscriure al podcast diari de l’espai amb la vostra aplicació o plataforma preferida: https://albertcuesta.com/subscripcio-al-podcast-diari/

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.