Per què ha fallat avui tota la xarxa de trens de Rodalies a Catalunya?

A primera hora d’aquest matí de divendres, uns 80.000 catalans usuaris dels serveis ferroviaris de Rodalies i Mitjana Distància, operats per Renfe sobre la xarxa d’Adif (la diferència importa, especialment en aquesta ocasió) s’han trobat amb què el tren que habitualment agafen per anar a treballar no circulava. Inicialment alguns viatgers ho han atribuit als gens infreqüents retards i alteracions del servei en la seva línia, però aviat s’ha conegut gràcies a les xarxes socials i els mitjans de comunicació que la incidència afectava a tota la xarxa ferroviària d’ample convencional (els AVE circulaven normalment) en territori català. Fins ben passades les 8 del matí no s’ha començat a recuperar parcialment la normalitat.
He investigat el motiu de la incidència i més avall us explico el què he esbrinat, però abans repassem la cronologia pública dels fets:
A les 6:37, poca estona després de l’hora prevista d’inici del servei, el perfil @InfoAdif del gestor d’infraestructures reconeixia la suspensió del servei per una incidència en el sistema de telecomunicacions:
Una incidencia en el sistema de telecomunicaciones mantiene suspendido el servicio ferroviario en todo el ámbito de Barcelona excepto la línea de alta velocidad. Técnicos de Adif están trabajando desde primera hora para solventarla cuanto antes.
— INFOAdif (@InfoAdif) September 9, 2022
A les 7:00, el perfil de @Rodalies, gestionat per Renfe, explicava el mateix i recomanava als viatgers l’ús de transport alternatiu, una manera elegant de dir ‘no vagis a l’estació i busca’t la vida per arribar a la feina’.
📢 #ATENCIO
🔴🚊 Suspesa la circulació de tots els trens de Rodalies de Catalunya per una incidència en el sistema general de comunicacions d'Adif. Recomanem l'ús de transport alternatiu. pic.twitter.com/hB9jwBiwtq
— Rodalies Catalunya (@rodalies) September 9, 2022
La interrupció completa del servei ha persistit fins passades les vuit del matí. A les 8:11, el perfil @Rodalies de Renfe ha comunicat que la circulació de trens es començava a normalitzar:
📢 #ATENCIÓ
🔴🚊 Restablerta la circulació de trens en l'àmbit de Rodalies de Catalunya amb afectacions destacables. Restriccions i alteracions de recorregut en algunes línies. Normalització progressiva del servei. pic.twitter.com/hrkCsfjdcv
— Rodalies Catalunya (@rodalies) September 9, 2022
Entremig, polítics catalans com Jordi Puigneró, el conseller responsable del ram, ha havia reclamavt públicament a l’estat, des de Catalunya Ràdio, el traspàs a la Generalitat del servei de Rodalies, insinuant que des d’aquí estaria més ben gestionat i no patiria incidències greus com la d’avui.
🔴 El vicepresident del govern @jordiPuignero, a @maticatradio, sobre el caos a Renfe: "La situació és molt greu i lamentable, una més; així no podem continuar, la gent vol que Rodalies funcioni, no que sigui gratis"https://t.co/1LzBymHzzC pic.twitter.com/dsX0W6LmFN
— Catalunya Ràdio (@CatalunyaRadio) September 9, 2022
A la vista d’això, i també de la indignació que els ciutadans manifestaven a les xarxes socials, la ministra de Transports Raquel Sánchez -exalcaldessa de Gavà- demanava disculpes a les 9:02.
Pido disculpas a los usuarios de @rodalies por la incidencia que ha obligado a suspender la circulación de trenes.
Técnicos de @Adif_es han trabajado desde el primer momento para restablecer la circulación, reiniciada a las 8h. El servicio recupera la normalidad progresivamente.
— Raquel Sánchez (@raquelsjimenez) September 9, 2022
El motiu de l’avaria
El tuit matiner d’Adif mencionava una incidència en el sistema de telecomunicacions. Aquesta explicació resulta una mica ambigua, perquè aquesta mena d’infraestructures han d’estar duplicades per motius de redundància. Per això m’he posat en contacte amb els responsables tècnics, que m’han aclarit el problema.
El que ha passat és que a la una de la matinada, els tècnics d’Adif han iniciat una intervenció de manteniment ‘preventiu i correctiu’ en el servidor que gestiona les comunicacions del centre de Control de Trànsit Centralitzat (CTC) de la xarxa convencional d’Adif a Catalunya. Aquesta intervenció, consistent en actualitzar el programari que gestiona les comunicacions entre el CTC, els trens i les estacions -que es porten a terme mitjançant diferents tipus de xarxes, públiques i privades- no s’ha portat a terme com estava previst i ha calgut recórrer al servidor de reserva per provar de retornar el sistema a l’estat original.
Malauradament, asseguren els responsables, el programari d’aquest segon servidor estava ‘corromput’ i no ha pogut fer la seva funció, de manera que la restauració del sistema s’ha hagut de fer manualment durant la matinada i no ha donat temps a finalitzar-la abans de l’hora d’inici del servei. Mentrestant, doncs, el CTC -que es troba a l’estació de França de Barcelona- ha continuat funcionant normalment, però no ha pogut comunicar la planificació de trajectes als maquinistes ni a les estacions, i per tant els trens no han pogut sortir fins que el problema s’ha resolt hores després.
Aquesta explicació, que trobo creïble, en descarta d’altres que han circulat en els primers moments, que anaven des del ciberatac i el sabotatge fins a una infecció per virus. Els responsables ferroviaris m’han desmentit fermament totes aquestes opcions. Igualment, també neguen cap relació entre la interrupció del servei i la recent gratuïtat dels bitllets, insinuada tant pel públic com per algun polític; els ingressos per la venda de bitllets no tenen cap efecte en les partides assignades a l’operació de la xarxa.
Por tornar a passar?
No es pot descartar. Fa uns anys (crec recordar que al 2015) va haver-hi una caiguda de servei semblant si no pitjor. En aquell moment el proveïdor del sistema era Siemens i com a conseqüència Adif va rescindir el contracte a l’empresa alemanya. El sistema actual està proveït per la francesa Atos. Òbviament, els responsables d’Adif haurien de ser a partir d’ara més prudents amb les intervencions de manteniment i actualització, però el risc zero no existeix, com sap qualsevol responsable de TIC empresarial. Cada dia es fan a les empreses, en horari de baixa activitat, moltíssimes actualitzacions de programari. La majoria es completen amb èxit, i en la majoria de les que no, entra en acció el sistema de reserva. Els usuaris només arriben a tenir notícia dels pocs casos en què aquest sistema de reserva també falla, com els passa ocasionalment a molts serveis d’internet.
Dit això, les autoritats catalanes tenen un nou argument per negociar amb l’estat les condicions del servei, incloent l’estudi de la viabilitat (o no) de mantenir en reserva, per exemple, un dispositiu complementari d’autobusos per traslladar els viatgers en els moments en què el tren no estigui disponible. Ho anirem seguint.
Actualització 16:30: La presidenta d’Adif, María Luisa Domínguez González, ha explicat aquesta tarda en roda de premsa a Barcelona que l’autèntic motiu de l’avaria ha sigut una fallada de hardware. Concretament, uns discs durs espatllats que ja s’han substituït. Això no contradiu les explicacions inicials sobre un problema en l’actualització de programari, doncs els discs són els del sistema de reserva.