La crispació a Twitter és culpa de la calor que fa

Els científics han trobat una correlació entre el discurs d’odi en el contingut dels tuits i les temperatures extremes al lloc on es van publicar. Quan el termòmetre s’enfila per sobre dels 42 graus, els tuits racistes, misògins i homofòbics augmenten un 22%.
A l’Institut de Recerca sobre Canvi Climàtic de Potsdam, a Alemanya, han analitzat amb algoritmes d’aprenentatge automàtic 4.000 milions de tuits geolocalitzats en 773 ciutats dels EUA entre els anys 2014 i 2020 i han trobat una relació directa entre el contingut agressiu o insultant i les temperatures ambientals altes.
No es pot dir que hi hagi una relació de causalitat, però sí una correlació clara. També pot ser fruit de que la gent surt menys quan fa calor, i quan s’avorreix deixa veure la seva pitjor cara.
Aleshores Twitter és més amable quan fa fred?
No del tot. El mateix estudi també ha detectat un increment de tuits amb insults quan fa molt de fred. No és tan acusat com amb la calor, però el contingut d’odi creix un 12% quan la temperatura cau per sota dels 3 graus centígrads.
Els investigadors diuen que la proporció més baixa de tuits ofensius es dona mentre el termòmetre es manté entre els 15 i els 18 graus, i comença a créixer quan la temperatura supera els 21 graus o bé baixa dels 12 graus.
Vist el que diuen els meteoròlegs sobre les temperatures en els anys que venen, el fenòmen anirà a pitjor? Tens algun consell per esquivar la crispació a Twitter davant l’escalfament global?
Sí, i paradoxalment tractant-se d’això que anomenem xarxa social, recomano ser una mica antisocial. D’entrada, seguir només els usuaris que t’aporten alguna cosa positiva. Després, desactivar el timeline algorítmic on Twitter et mostra primer els tuits que ell vol i canviar-lo pel clàssic o cronològic, on només veus els tuits de la gent que segueixes en el mateix ordre que els publiquen.
I el més radical és fer servir les eines de configuració. N’hi ha tres que trobo especialment útils: crear filtres que amaguin paraules i etiquetes que no vols veure; restringir la possibilitat de respondre als teus tuits només a les persones que segueixes o menciones; i silenciar les notificacions de les persones que no segueixes o que no et segueixen.
Naturalment, amb això no evitaràs que algú et digui bajanades, però si ho fa no les veuràs i viuràs molt més tranquil. El meu principi a Twitter i a fora és que vosté pot dir-me el que li sembli, però jo no tinc cap obligació d’escoltar-lo i molt menys de respondre-li.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.