Ultimàtum de Ford als seus concessionaris dels EUA

Tenen sis setmanes per decidir si volen vendre o no els cotxes elèctrics de la marca. Per ser un concessionari elèctric, caldrà invertir entre mig milió i 1,2 milions de dòlars.

Avui vols parlar de cotxes elèctrics, però abans…

Després del Ministerio de Defensa reescrivint la història del municipi d’Alcarràs a la Viquipèdia, arriba el d’Agricultura i castellanitza els noms d’una quinzena de comarques catalanes. En aquest cas també hi veus una derivada tecnològica. I també té a veure amb la Viquipèdia.

Sí. A banda de la manca de respecte pels topònims catalans, incloure Pajares de Yuso o Cuenca de Barberà al BOE pot acabar tenint conseqüències en els serveis i aplicacions de cartografia com TomTom o Google Maps. En alguns casos agafen els noms de l’edició espanyola de la Wikipèdia, que té certa tendència a practicar aquesta castellanització. I en cas de conflicte, el fet que els noms incorrectes surtin al BOE, la publicació oficial per excel·lència, pot servir d’argument documental a favor als qui volen sabotejar-ne el contingut. Afortunadament, Google ofereix mecanismes als usuaris per corregir les denominacions que no els semblin correctes. Però potser estaria bé que la versió de Maps en català estigués basada en la Viquipèdia en català, esclar.

Anem ara als cotxes. Ultimàtum de Ford als seus concessionaris dels EUA: tenen sis setmanes per decidir si volen vendre o no els cotxes elèctrics de la marca.

A final d’octubre, els concessionaris de Ford hauran de comunicar si s’acullen a la modalitat Model-E, els únics que podran vendre els seus vehicles elèctrics purs, o bé es queden a la Ford Blue, que serà el canal per als híbrids i els de combustió.

Per ser un concessionari elèctric, caldrà invertir entre mig milió i 1,2 milions de dòlars, la majoria per instal·lar carregadors ràpids, al menys un dels quals haurà d’estar sempre a disposició del públic. Però a més, aquests concessionaris es comprometen a publicar el preu
de cada cotxe del seu estoc a la web de Ford, on els compradors podran comparar-lo amb el d’altres botigues abans de comprar directament per internet, sense possibilitat de negociar descomptes, rebaixes i altres pràctiques habituals en la venda de cotxes.

Veient la tendència a l’electrificació, és de suposar que tots s’hi apuntaran.

Sí, sobretot sabent que Ford té previst deixar de vendre cotxes de combustió el 2030 a Europa i el 2040 als EUA.

No t’ho pensis: fa només dos anys, el 30% dels concessionaris americans de Cadillac van renunciar a la concessió per no haver de preparar-se per a l’electrificació de la marca.

En el cas de Ford, l’adhesió a la nova modalitat de concessionari elèctric entrarà en vigor l’any 2024, però els que no es decideixin i vulguin canviar d’opinió no podran fer-ho fins tres anys més tard, el 2027.

Quina explicació té aquesta política de Ford?

En una paraula: Tesla. La marca d’Elon Musk ha canviat el model de negoci de la venda de cotxes, perquè els ven directament i d’aquesta manera s’estalvia el marge del concessionari. Ford reconeix que el seu Mustang elèctric costa uns 2.000 dòlars més que el model equivalent de Tesla, i diu que ha estudiat de prop el funcionament de Tesla al mercat de Noruega.

Això sí, Ford no gosa fer el pas de saltar-se els concessionaris. Però està clar que el model tradicional de negoci d’aquests és a la corda fluixa, entre altres coses perquè una bona part depèn del que facturen en reparacions i manteniment, i els cotxes elèctrics en necessiten molt menys.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.