Xarxes socials amb crisi d’identitat | Les webs en catala, menys visibles | Intel jubila els Pentium

Selecció diària d’actualitat tecnològica en format breu, però amb context.

  • Les webs en català, de segona categoria als cercadors. Fa setmanes que les consultes als cercadors web, en el cas de pàgines que ofereixen versions en català i en espanyol, estan donant preferència a la segona en els resultats; per exemple, les cerques Merce Rodoreda, Jacinto Benavente o Paris mostren abans el resultat de la Wikipedia en espanyol que el de la Viquipèdia en català. I això, amb aparent independència del grau de catalanització per part de l’usuari, sigui implícita (idioma del sistema operatiu i del navegador web) o explícita (preferència d’idioma en els cercadors amb perfil personal cm Google i Bing, o selector d’idioma en els anònims com DuckDuckGo i Qwant). L’anomalia no sembla distribuida de manera uniforme: hi ha usuaris a qui no els passa. He consultat tres dels cercadors mencionats i altres especialistes i encara no hi ha cap diagnòstic definitiu. Us anirè informant del que esbrini.
  • Xarxes socials amb crisi d’identitat. Entre les plataformes digitals és habitual provar de captar usuaris dels serveis rivals copiant les funcions d’aquests que resulten més populars, fins al punt que els usuaris acaben sense saber on són. Fins ara el competidor a imitar ha sigut TikTok, i d’aquí que Instagram hagi volgut donar més rellevància a la funció Reels de vídeos breus. Però no se n’ha sortit gaire: els instagramers només miren cada dia 16,6 milions d’hores de Reels, mentre els de TikTok sumen gairebé 200 milions d’hores.
    • Mentrestant, la pròpia TikTok ha començat a aplicar la mateixa recepta: la nova funció TikTok Now, disponible com a apli independent, és una còpia de BeReal, el servei de moda que et convida periòdicament a pujar una imatge que combina la càmera principal i la davantera per mostrar al món què fas en aquell moment d’una manera més espontània que Instagram. A la nova rèplica de TikTok, esclar, es poden pujar també vídeos de 10 segons.
    • Un altre servei que es desnaturalitza és Discord. La plataforma de xat especialment popular entre usuaris de videojocs s’amplia al món asincrònic amb els Forum Channels, una funció de fòrums com els de tota la vida, per mantenir unes converses més endreçades.
    • També hi ha, esclar, plataformes que milloren tot mantenir-se fidels a la seva identitat. És el cas de Snapchat -de qui Instagram va copiar descaradament les Stories-. Ara, a més de l’apli mòbil, també es pot fer servir amb el navegador web.
  • Intel jubila els Pentium. Després de 30 anys, el fabricant de semiconductors abandonarà aquesta denominació per una de les seves gammes de processadors més populars. També desapareixen els xips Celeron. A partir de 2023, els xips de gamma baixa per a ordinadors passaran a dir-se Intel Processor. Per als de gamma alta es mantenen els actuals Core, Evo i vPro. Per cert, també han renovat la imatge de l’igualment mític emblema ‘Intel Inside’, tan valorat en el mercat de segona mà que si el teu ordinador havia perdut l’enganxina, en podies demanar una de recanvi a Intel.
  • Filtració de dades dels clients de Revolut. El neobanc britànic Revolut, el segon més gran dels que operen a Europa per quantitat de clients (després de Monzo), reconeix que fa pocs dies va patir un ciberatac que va posar al descobert les dades personals de 50.000 clients. Ho ha comunicat al regulador de protecció de dades de Lituània perquè opera amb una llicència bancària atorgada pel banc central d’aquesta república bàltica. Revolut assegura que els diners dipositats no s’han vist compromesos.
  • Apple re-enfocarà la càmera dels iPhone 14 Pro. El fabricant ha reconegut la incidència de la càmera dels seus nous telèfons amb algunes aplicacions de tercers que explicàvem ahir) i ha promès per a la setmana que ve una actualització del sistema iOS 16 que hauria de resoldre aquest problema (i probablement d’altres que no sabem).

La píndola Covid

  • S’ha acabat la Covid-19 o no? Segons el president dels EUA Joe Biden va dir abans de sortir cap a Londres per acomiadar Elisabeth II, . En canvi, el director general de l’OMS diu que encara no, però gairebé.

A la ràdio

A l’espai diari L@Net del Catalunya Nit hem explicat el que sabem del misteri del SEO de les webs en català. Podeu escoltar-ho amb el reproductor de sota o bé subscriure-us al podcast de l’espai amb el vostre reproductor o plataforma preferit.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.