fbpx

França imposa pagar despeses d’enviament de llibres comprats per internet

comerç_electronic_ecommerce_comercio_electronico

França imposarà un mínim de 3 euros de despeses d’enviament dels llibres comprats per Internet. Això pot passar a Catalunya? Ho fan per protegir una mica les llibreries independents davant gegants digitals com Amazon i grans cadenes com la Fnac, que gairebé et regalen l’enviament. I dic gairebé perquè una llei de l’any 2014 obliga a cobrar despeses per enviar llibres, però feta la llei feta la trampa, perquè aquestes empreses tan grans apliquen una tarifa de només un cèntim per comanda.

Capítol 999

A partir d’ara hauran de cobrar un mínim de tres euros per comanda, per sota de les despeses típiques que apliquen les llibreries independents, que segons Reuters ronden els set euros.

Això sí, les comandes que pugin més de 35 euros en total no estaran subjectes a la nova obligació, que per altra banda no entrarà en vigor fins que l’aprovi Brusel·les. I ja es pot suposar que Amazon farà tant com pugui per tombar la norma. De fet, mentre es negociava la llei ja van amenaçar que imposar unes despeses mínimes afectarà la inflació i perjudicarà sobretot els lectors en zones rurals.

Aquesta norma francesa es podria aplicar també aquí? Quina és la situació?

El nostre mercat s’assembla al francès en que el preu del llibre és fix, amb un descompte màxim del 5% que arriba al 10% en ocasions especials com Sant Jordi. En canvi, aquí el preu de l’enviament no està regulat, i en la pràctica passa el mateix que a França: una gran cadena com Casa del Libro té l’enviament de franc si compres més de 19 euros, i molts clients d’Amazon paguen el servei Prime que inclou les despeses d’enviament no només dels llibres sinó de qualsevol altre cosa que compris.

En canvi, segons la plataforma Bookshop.org, les despeses d’enviament que cobra una llibreria independent d’aquí són de 3,5 euros com a mínim i solen rondar més aviat els 5 euros per comanda.

Com és que les despeses d’enviament tenen tanta importància?

Doncs perquè tot i el preu fix, el llibre és un producte amb un marge comercial molt baix, i si una llibreria petita regala les despeses, aquests 3,5 o 5 euros se li mengen tot el marge. Pensa que la meitat de les llibreries independets de l’estat factura menys de 90.000 euros a l’any en llibres, que tenen un preu mitjà entre 15 i 20 euros. En canvi, Amazon es pot permetre no cobrar l’enviament perquè tot i facturar entre 200 i 300 milions anuals en llibres, si no el cobra ho compensa amb altres productes.

I el pes de la venda per internet?

Doncs és cada vegada més important. No arriba al 60% de les vendes de llibres que tenen al Regne Unit ni al 70% que hi ha als EUA. Però a França un de cada quatre llibres es venen per internet, i aquí la proporció encara és més alta: la consultora GfK el situen en un de cada tres.

D’aquí que les despeses d’enviament vagin guanyant pes.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.