fbpx

El 10% dels mòbils venuts generen el 70% dels beneficis dels fabricants

smartphone_telefons_mòbils

Tothom que té un smartphone ja en té un. Per això se’n venen menys. La consultora IDC pronostica que a final d’any se n’hauran venut 1.270 milions. Semblen molts, però són un 6,5% menys que l’any passat. I això serà si es compleixen les previsions, perquè la mateixa empresa deia al gener que les vendes creixerien un 1,6% i al juny ja va rectificar i preveia una caiguda interanual del 3,5%. El que està passant és que les vendes han baixat sobretot a Europa i a la Xina, perquè com deies ja tota la humanitat connectada té un mòbil i no gaire interès per canviar-lo, perquè ja li està bé i creu que les noves prestacions com la 5G no ho justifiquen.

Per tant, és un mercat que no pot créixer i consisteix sobretot en reposicions dels aparells que s’espatllen, sigui perquè la pantalla es trenca o perquè la bateria diu prou. D’aquí que la Unió Internacional de Telecomunicacions, que per cert acaba d’escollir la seva primera presidenta després de 157 anys d’existència, s’hagi proposat connectar 3.000 milions d’humans més d’aquí a l’any 2030.

Tot i això, la venda de smartphones mou moltíssims diners.

El smartphone és el dispositiu més popular del món: cada any se’n venen més que la suma de tots els ordinadors, tauletes, televisors i grans electrodomèstics.

Com deies, això són molts diners. Es calcula que l’any passat es van vendre telèfons per un total de 540.000 milions d’euros, i aquí cal sumar-hi gairebé 140.000 milions en aplicacions i més de 300.000 milions en anuncis digitals. El total s’acosta al bilió d’euros, sense comptar l’autèntic negoci d’aquesta indústria, que són les quotes mensuals que els abonats paguem a les companyies.

Una fortuna que es reparteix de manera molt desigual.

A veure. Les tres marques de mòbils més venudes al món són, per aquest ordre, Samsung, Apple i Xiaomi, seguides a distància per Vivo i Oppo. A Europa les proporcions es mantenen en general: un 32% de mercat per a Samsung, un 24% per a Apple, un 19% per a Xiaomi i un 25% per a tota la resta.

Però una altra manera de veure-ho és la rendibilitat de tots aquests telèfons venuts. Si parlem de beneficis i no de facturació, resulta que aquesta indústria obté el 70% dels seus guanys nets amb la venda del 10% dels telèfons, que són els models més cars. I aquí sí que guanya Apple amb els iPhones, seguida per Samsung i els Galaxy S i, en menor mesura, els desplegables Galaxy Z.

Tot i això, no cal gastar-se molts diners per tenir un mòbil bo. Hi ha models de gamma mitjana excel·lents. Però el fet és que dels 1.270 milions de telèfons que es vendran aquest 2022, una mica més de la meitat seran 5G amb un preu mitjà de 620 euros, mentre que els models amb 4G costen un promig de 175 euros.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.