fbpx

Nou Govern: les polítiques digitals, a Presidència i a Empresa

Com a conseqüència de la sortida de Junts per Catalunya (JxC) de la coalició que governa la Generalitat, fruit de les eleccions del 24 de febrer de 2021, el president Pere Aragonès ha remodelat l’estructura del Govern. No només en desapareix la vicepresidència que ocupava Jordi Puigneró (JxC), sinó que el departament de Polítiques Digitals i Territori que encapçalava el mateix Puigneró passa a denominar-se únicament de Territori. Les competències en matèria de Polítiques Digitals seran assumides pels departaments de Presidència i d’Empresa i Treball, i aquesta en serà la distribució.

El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) d’aquest dilluns 10 inclou un Annex que, a més dels cessaments dels set consellers de JxC, conté el decret 184/2022 del Departament de la Presidència sobre la denominació i determinació de l’àmbit de competència dels departaments en què s’organitza el Govern i l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

Hi ha tres canvis de denominació:

 • El Departament de Polítiques Digitals i Territori passa a denominar-se Departament de Territori.
 • El Departament d’Acció Exterior i Govern Obert passa a denominar-se Departament d’Acció Exterior i Unió Europea.
 • El Departament de Justícia passa a denominar-se Departament de Justícia, Drets i Memòria.

On van les Polítiques Digitals?

El Govern anterior de coalició va ser el primer que tenia una conselleria dedicada explícitament a les anomenades Polítiques Digitals, que va impulsar iniciatives com la creació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’extensió de la fibra òptica pel país, el projecte IdentiCAT d’identitat digital autosobirana basada en cadena de blocs, el Centre de Blockchain de Catalunya, l’ús del nanosatèl·lit Enxaneta per a la connectivitat de sensors mitjançant 5G, el Projecte AIna d’entrenament d’un corpus de veu en català per posar-lo a disposició dels creadors d’aplicacions i serveis, i més recentment, la creació d’una cartera digital al mòbil per als documents personals que són competència de la Generalitat.

A partir d’ara, aquestes iniciatives i les competències vinculades, com la participació en la Fundació Mobile World Capital Barcelona (a parts iguals amb l’Ajuntament de Barcelona i el Gobierno de España) seran assumides per altres departaments de la Generalitat. En concret, els de Presidència (a càrrec de Laura Vilagrà) i d’Empresa i Treball (encapçalat per Roger Torrent). Segons el DOGC, la distribució serà la següent:

Competències de Polítiques Digitals que van a Presidència

 • L’atenció ciutadana i la informació de serveis i els programes de l’Administració, així com la coordinació i direcció dels sistemes d’informació.
 • Les telecomunicacions, les polítiques de ciberseguretat i de serveis d’identificació electrònica, i d’identitat i confiança digital.

Específicament, queden adscrits a Presidència el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

Competències de Polítiques Digitals que van a Empresa i Treball

 • La societat digital i la confecció i la direcció de les polítiques d’innovació del sector de les tecnologies digitals avançades referents a les ciutats intel·ligents, dades massives i tecnologies del mòbil.

En canvi, no he sabut trobar quin departament es farà càrrec de l’estratègia Catalonia.AI sobre intel·ligència artificial.

Més enllà de l’adscripció a Presidència dels dos organismes citats, el Govern encara no ha fet públic de quina manera es concretaran aquestes transferències de competències. Caldrà esperar a les designacions de secretaries generals i direccions generals dels dos departaments per tal de tenir el mapa complet.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

1 Response

 1. Jordi says:

  en lloc he pogut veure a on estan les polítiques de les infraestructures de telecom’s (fibra òptica a tot el país –les autopistes d la integració del país-, 5G, …) ni dels satèl·lits, ni moltes altres iniciatives de polítiques digitals, apart de IA….
  Veig q per divergències polítiques i d lideratge polític (vots?) han destrossat un Dpt q tenia molt lideratge i visó d futur en temes digitals i tot el seu ecosistema, i ara s’ha tornat a una organització del segle XX.
  Lamentable tant pel partit q es queda al govern, com el q s’ha anat.
  Raons politiques

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.