La bombolla del sector digital ha rebentat

Al capítol 1.024 de “L@Net”, @albertcuesta parla dels resultats de les empreses tecnològiques. Amb la compra de Twitter per Elon Musk, la setmana passada no vas poder parlar dels resultats trimestrals de les grans tecnològiques, que pinten un panorama menys pròsper del que ens té acostumats aquesta indústria.
A la vista de les xifres podem dir que la bombolla del sector digital ha rebentat. Si et sembla repassem una per una les empreses principals començant per la que ho té pitjor: Meta. La facturació li ha caigut un 4% en un any, però i els beneficis ho han fet un 52%. Tot i ser gairebé 3.000 milions de persones els qui us connecteu cada dia a algun dels serveis de la família Meta, un 4% més que l’any passat. Per exemple, Instagram ja ronda els 2.000 milions d’usuaris mensuals, el doble que fa quatre anys, i WhatsApp ja passa dels 2.000 milions d’usuaris diaris. Però la milionada que Zuckerberg està enterrant en l’aposta pel metavers es menja la majoria dels ingressos, i els inversors s’han posat nerviosos, fins al punt que les accions de Meta es troben al preu més baix des de 2016.
Anem a l’altra gran empresa de publicitat digital: Google.
La seva matriu Alphabet va facturar el trimestre passat 69.000 milions de dòlars, un 6% més que al 2021. Més de la meitat són anuncis al cercador, que han crescut com també ho han fet els serveis al núvol, que van com una moto. Però en canvi la publicitat a YouTube ha caigut per primera vegada des que Alphabet en detalla els resultats per separat. I entre una cosa i l’altra, els 13.900 milions de beneficis trimestrals són un 26% menys que els de fa un any.
Això no li passa a només Google. També a Spotify.
Spotify ha guanyat un 20% més d’usuaris en un any i ja en són 456 milions. D’aquests, 4 de cada 10 són de pagament. Amb ells ha facturat un 22% més fins als 2.600 milions d’euros, als que cal sumar 385 milions d’anuncis. Però tot i això Spotify ha perdut diners: gairebé 200 milions d’euros, més del doble dels 80 milions que va perdre fa un any.
Un altre gegant que guanya menys diners tot i facturar més: Microsoft.
Ja hi has vist el patró, oi? Entre juliol i setembre, Microsoft va vendre per valor de 50.000 milions, que són un 11% d’increment. Però els beneficis van caure un 14% respecte a l’any passat fins als 17.600 milions. Encara que els serveis de Microsoft al núvol han facturat un 35% més, s’han venut un 15% menys de sistemes operatius Windows.
També Amazon respon a aquest patró.
El trimestre passat, l’empresa de Jeff Bezos va vendre un 15% més que l’any abans, però amb un 9% menys de beneficis. Igual que a can Microsoft, un dels punts forts d’Amazon van ser els serveis al núvol, que van facturar un 27% menys. I un altre és força inesperat: Amazon ja factura 9.500 milions al trimestre en anuncis, que en el seu cas son els productes promocionats que us surten a dalt de tot quan busqueu alguna cosa.
La tendència de més ingressos i menys beneficis va més enllà dels EUA i arriba fins a Corea.
Samsung ha facturat un 4% més que al 2021, però en canvi el benefici li ha caigut un 31%. Això és perquè les vendes de mòbils han pujat un 13%, però mentrestant les de xips, que són un element fonamental del negoci de Samsung, han caigut un 14% perquè hi ha excés de producció i els preus de la memòria s’han ensorrat en la segona meitat de l’any que encara no ha acabat.
Acabem amb l’única empresa que trenca la tendència: Apple
Per a ells els beneficis són sagrats. D’aquí que sigui l’única de les grans que els ha incrementat respecte a l’any passat, ni que sigui un 1% malgrat haver facturat un 8% més fins a una nova xifra rècord de 90.000 milions de dòlars. Gairebé totes les categories de producte han facturat més: els iPhones, els serveis, els accessoris i sobretot els ordinadors Mac. Només els ha baixat el negoci dels iPad. Deu ser per això que van traient models de tauleta, a veure si l’encerten amb la bona.
Malgrat l’èxit relatiu d’Apple, els inversors no estan gaire contents. I això s’ha notat a la borsa.
Sí perquè no es mouen per la facturació sinó pels beneficis. Entre dimarts i divendres, les cinc empreses més grans van perdre en conjunt un valor de 700.000 milions de dòlars, una caiguda sense precedents.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure aquí al podcast de l’espai.