fbpx

Les nostres rentadores poden acabar sent utilitzades a la guerra d’Ucraïna

Al capítol 1.025 de “L@Net”, @albertcuesta parla de com s’han disparat les exportacions d’electrodomèstics europeus a estats veïns de Rússia. Avui no parlarem d’Elon Musk però sí d’alguns dels seus clients: els taxistes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Sí. Des d’avui hi ha una aplicació mòbil pública per demanar un taxi sense haver d’aixecar la mà. Es diu Picmi i en realitat no és una aplicació separada, sinó una nova funció dins de l’aplicació AMB Mobilitat de l’àrea metropolitana. Això està bé perquè el taxi és només una de les opcions que et proposa per anar d’un lloc a un altre, al costat del metro, l’autobus i el Bicing.

Tot i això, si Picmi vol ser l’alternativa a les aplicacions de tercers per demanar taxi, arriba tard i es queda una mica justa. D’acord que l’han de portar activa els 10.700 vehicles que circulen a l’àrea metropolitana, però ara com ara Picmi no ofereix funcions molt pràctiques d’aplicacions tan populars com Free Now, com la possibilitat de reservar trajecte amb antelació ni, sobretot, el pagament mitjançant la mateixa aplicació. Amb Picmi li has de continuar pagant al taxista. Imagino que deu ser per estalviar la comissió que es queden les aplicacions de tercers.

Anem dels taxis als electrodomèstics. Les nostres rentadores poden acabar sent utilitzades a la guerra d’Ucraïna.

Les exportacions d’electrodomèstics europeus a alguns estats veïns de Rússia s’han disparat en els últims mesos.

Armènia ha comprat més rentadores, frigorífics i tirallets elèctrics entre gener i agost d’aquest any que en el conjunt de 2020 i 2021. En el mateix període, Kazakhstan ha comprat el triple de neveres de fabricació europea que en tot 2021. Però no és que aquests dos països s’hagi posat d’acord per renovar totes les cuines, perquè al mateix temps, les vendes d’aquests aparells des dels dos estats cap a Rússia han augmentat. I les compres de tirallets elèctrics s’han multiplicat per tres a Armènia i per sis al Kazakhstan malgrat que la natalitat hi ha caigut un 4% i un 8% respectivament.

L’explicació és una altra. Segons Bloomberg, una part d’aquest comerç d’electrodomèstics és de tipus oportunista per atendre la demanda dels consumidors russos saltant-se les sancions occidentals. Però alguns observadors assseguren que l’exèrcit de Rússia està comprant una part dels aparells i desballestant-los per utilitzar els components electrònics, sobretot xips, en equipament militar.

No és l’únic cas de proveïment diguem-ne irregular de components electrònics per part de l’exèrcit rus.

No. Segons el New York Times, les autoritats de trànsit de Suècia han detectat que en els dos últims mesos 160 radars d’excés de velocitat han desaparegut de les carreteres rurals on estaven instal·lats. Gairebé tots els han robat entre la mitjanit i les tres de la matinada, i en tots els casos el component que falta és la càmera rèflex, fabricada per Nikon i que costa més de 20.000 euros.

La policia sueca encara investiga el fenomen, però no sembla que hi hagi una plaga de conductors emprenyats. Això sí, una pista pot ser que alguns dels drons russos de vigilància que l’exèrcit ucraïnès ha abatut quan sobrevolaven el seu territori porten exactament el mateix model de càmera Nikon que ha desaparegut dels radars suecs de trànsit.

Ves quina casualitat, .

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.