fbpx

Les plaques solars poden durar el doble del que s’esperava

Al capítol 1.034 de “L@Net”, Albert Cuesta ens acosta una bona notícia sobre energies renovables. En plena cimera mundial del clima, tenim una bona notícia sobre energies renovables. Les plaques solars existents poden durar fins al doble del que s’esperava.

Fins ara s’estimava que la vida útil d’una placa fotovoltaica rondava els 25 anys, de manera que ja tocaria reciclar les de la primera onada d’instal·lacions, amb el problema mediambiental que això representaria.

Afortunadament, una nova investigació de la facultat de Mines de l’estat nord-americà de Colorado indica que la fiabilitat dels panells solars actuals és més alta del que deien estudis anteriors, i es poden fer servir normalment entre 40 i 50 anys.

Això desmunta els arguments de molts negacionistes de l’energia solar, que fins ara diuen que instal·lar plaques no surt a compte perquè s’han de processar un cop han deixat de fer servei. Val a dir que aquest inconvenient s’ha exagerat molt. L’estudi anterior de referència, de l’any 2016, deia que només als EUA caldria reciclar fins a 10 milions de plaques solars l’any 2025, però el mateix país produeix 250 milions de tones anuals de residus sólids municipals. Sigui com sigui, a partir d’ara la indústria ha guanyat 10 anys o més per trobar solucions millors i més barates per reciclar plaques solars.

En qualsevol cas, si el cost de la instal·lació fotovoltaica es pot amortitzar en un període més llarg, el model econòmic de les renovables passa a ser encara més atractiu.

Fins i tot abans de saber-se aquesta notícia, les instal·lacions d’energia solar ja s’havien disparat.

I ho haurien fet abans de no haver introduït un govern anterior aquell ‘impost al sol’ que només s’explica si era per donar avantatge a les companyies elèctriques. Un cop retirat aquest impost, l’any passat es van instal·lar a l’estat un 21% més de plaques que al 2020, i la potència instal·lada en autoconsum es va duplicar fins superar els 1.200 megawats nominals.

Aquest creixement de potència instal·lada a l’estat va ser el segon d’Europa, només per darrere d’Alemanya, malgrat que aquí tenim moltes més hores de sol. En termes absoluts també anem lents: segons la Unión Española Fotovoltaica, l’associació del sector, a finals de l’any passat Espanya no arribava als 20 gigawats de potència instal·lada, mentre Alemanya gairebé ho triplicava. De tota manera, el líder mundial en energia solar és la Xina, que amb més de 300 gigawats instal·lats representa un terç del total mundial.

Catalunya no surt gaire ben parada en la distribució de plantes solars.

Gens ni mica. En les dades de 2021, la comunitat de l’estat que va instal·lar més potència solar va ser Extremadura, amb 1.300 megawats. Després venen Castilla La Manxa amb 1.000 megawats i ja molt per sota l’Aragó amb 500 megawats. Les comunitats que van apostar menys per la solar van ser Madrid i totes les del nord peninsular, que no arriben ni al megawat. Catalunya surt una mica millor, amb poc més d’un megawat instal·lat, de manera que acabem comprant energia solar als veïns aragonesos.

Uns altres veïns nostres, els del nord, també s’han decidit a apostar per l’energia del sol.

Sí, el Senat francès va aprovar la setmana passada l’obligació que tots els aparcaments exteriors del país amb capacitat per a més de 80 places hauran de cobrir-los amb panells solars abans de cinc anys. De fet, els que tinguin més de 400 places hauran de fer-ho d’aquí a tres anys. Amb això França calcula generar fins a 11 gigawats de potència i recuperar posicions en el rànquing europeu, on el país apareix molt avall.

Ara que parlem de panells solars, tu te’n vas posar a casa fa uns mesos. Ho recomanes?

Totalment. Et diria que si teniu una taulada, o fins i tot un terrat comunitari, és la millora més important que podeu fer a casa, sobretot amb els preus que s’està posant l’electricitat i amb la possibilitat de que la mateixa companyia et financi tota la instal·lació.

Nosaltres ens vàrem entusiasmar perquè els primers mesos generàvem més del 60% del que consumíem, però és perquè coincidien amb l’estiu, quan hi ha més hores de sol. Tot i això, ara estem entre un 40 i un 50% d’autoconsum, que també està molt bé, i encara estarà millor quan hi afegim bateries per conservar l’excedent, que fins ara li estem gairebé regalant a la companyia elèctrica. Ja estava gairebé decidit a comprar unes bateries físiques, però he començat a mirar les opcions de bateries virtuals, que semblen molt interessants. Entre les comercialitzadores amb seu a Catalunya he trobat que ho ofereixen Bonpreu Energia, Factor Energia i la cooperativa Som Energia, però segur que en sortiran més.

Ens hauràs de fer un tutorial.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure aquí al podcast de l’espai.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.