fbpx

Si portes ulleres és més fàcil que t’espiïn en les videotrucades

Al capítol 1.039 de “L@Net”, Albert Cuesta parla dels investigadors que identifiquen amb un encert del 75% el text de la pantalla que estem mirant i es reflecteix al vidre de les ulleres. Els treballadors que portem ulleres som més fàcils d’espiar en les videotrucades.

Durant la pandèmia, les videotrucades i videoconferències van passar a ser part de la feina, fins a l’extrem que empreses com Zoom van triplicar la seva facturació d’un any per l’altre. Altres plataformes com Microsoft Teams, Google Meet i Skype van registrar increments de trànsit semblants. En aquell moment ja van sorgir casos d’ansietat entre empleats que preferien no encendre la càmera.

Ara uns investigadors de la universitat nord-americana de Michigan i la xinesa de Zhejiang han descobert que les persones que portem ulleres també estem en desavantatge: analitzant imatges de videotrucades, han aconseguit identificar i reconèixer amb un encert del 75% el text de la pantalla que estem mirant i es reflecteix en el vidre de les nostres ulleres.

Per tant, els altres participants en la videotrucada poden saber si estem atents o distrets amb altres coses.

Sí. De fet, quan només es tracta d’identificar les 100 webs més visitades d’internet, la taxa d’encert puja fins al 94%.

Ara com ara, el sistema només és capaç de llegir reflectit en les nostres ulleres el text dels titulars de de la pàgina web o la presentació que estem mirant, però ho fa fins i tot amb una webcam de qualitat relativament baixa, 720 pixels. A mida que les càmeres dels portàtils vagin millorant fins a resolució 4K, es podrà llegir tot el document que tenim al davant, sigui un text, un missatge de correu delicat o un full de càlcul amb dades confidencials.

Val a dir que aquest problema de privadesa no afecta només les videotrucades. Els investigadors diuen que tenen previst analitzar també vídeos de YouTube fets per persones amb ulleres, per veure què aconsegueixen treure’n.

Aleshores, què hem de fer els que portem ulleres? Treure’ns-les mentre som en una videotrucada?

És una opció, però aleshores et passaràs la sessió fent ganyotes i acabaràs amb mal de cap. Una altra possibilitat és activar el filtre de vídeo que canvia automàticament les teves ulleres de debò per unes altres virtuals de broma que no tenen vidre, però fer-lo servir en una trucada de feina no queda gaire seriós, i en qualsevol cas aquest filtre només el té l’aplicació de Zoom, però no les de Google Meet o Skype.

Per això els mateixos autors de l’estudi han creat un mòdul experimental de programari que detecta les ulleres en les imatges i hi aplica automàticament un filtre que difumina el que es reflecteix als vidres.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure aquí al podcast de l’espai.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.