fbpx

Amazon perd interès en Alexa

alexa-echo-amazon

Al capítol 1.040 de “L@Net”, Albert Cuesta diu que la plataforma no ha aconseguit generar el negoci que Jeff Bezos esperava. Després de tants anys reclamant que Alexa parli català, potser ja no valdrà la pena.

No, perquè Amazon sembla haver perdut l’interès en la seva majordoma digital. Quan va aparèixer ara fa vuit anys, Alexa havia de ser el futur de la informàtica, i en els primers dos anys Amazon va vendre més de cinc milions d’altaveus Echo. Però la plataforma no ha aconseguit generar el negoci que Jeff Bezos esperava.

Alexa va ser una de les grans apostes personals del propietari d’Amazon, fins al punt que els altaveus Echo, que són un dels productes més populars de la botiga, es venen a preu de cost, perquè l’empresa no volia guanyar diners venent-los, sinó amb les compres de més que els usuaris havíem de fer amb ordres de veu, ja fos a la mateixa botiga d’Amazon o en serveis externs com demanar menjar a domicili o un taxi.

Però això no ha passat, i com que Amazon no guanya diners dient-te quin temps farà avui, posant-te música a Spotify o deixant-te escoltar el podcast d’aquest espai nostre, la divisió de Dispositius ha acabat sent la que perd més diners de tot Amazon: fa quatre anys va perdre uns 5.000 milions de dòlars, i es preveu que aquest any les pèrdues siguin de 10.000 milions.

Per això, en un clima empresarial de retallades i acomiadaments, la majoria dels 10.000 empleats que Amazon té previst despatxar són precisament de la divisió de Dispositius, la responsable d’Alexa. Per tant, el seu futur pinta malament. Això no vol dir necessàriament que els milions d’altaveus Echo que hi ha pel món (jo en tinc cinc!) deixin de funcionar, però és poc probable que hi hagi gaires models nous.

Les altres majordomes digitals com ho tenen?

Menys negre, perquè la seva orientació és diferent. Alexa té aplicacions per a mòbil, però es fa servir sobretot amb els altaveus d’Amazon. En canvi, tant l’Assistant de Google com la Siri d’Apple estan integrades en els sistemes operatius Android i iOS, respectivament, i no pretenen anar més enllà del seu entorn natural: Google Assistant està molt vinculada al cercador i els altres serveis de Google, mentre que Siri potser és menys potent, però probablement és la més eficient de les tres a l’hora de controlar els aparells d’Apple amb ordres de veu.

A més, tant una com l’altra tenen altaveus vinculats, però es fan servir sobretot al mòbil, de manera que es fan servir més i estan més ben entrenades. Això es nota quan proves de dialogar amb Alexa: fa molta gràcia quan canta o t’explica un acudit, però quan li demanes alguna cosa gaire més complicada, poques vegades et dóna una resposta útil.

D’aquí que Alexa fos la primera en arribar, però ara és la tercera en quantitat d’usuaris, perquè les altres dues li han passat al davant: només als EUA, Google Assistant en té gairebé 82 milions, Siri la fan servir uns 78 milions de persones i Alexa menys de 72 milions.

Aleshores, ja no cal que ens escarrassem a reclamar Alexa en català.

Jo diria que millor que ens centrem a fer parlar el nostre idioma les majordomes d’Apple i Google. De fet, si ho recordes, aquesta ja entén el català. Només li caldria una empenta final per parlar-lo.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure aquí al podcast de l’espai.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.