S’acaba el món a Silicon Valley?

Ho podria semblar, perquè encara queda una setmana de gener i ja és el mes amb més persones despatxades de la història de la indústria tecnològica: més de 58.000 des que va començar l’any.
Ara bé, cal posar les xifres en perspectiva, perquè no totes les empreses han acomiadat la meitat de la plantilla com Twitter ni tan sols la quarta part com Booking, que per cert és europea, amb seu a Amsterdam.
Hi ha gairebé 200 tecnològiques enviant gent a casa. Però cada cas és diferent. Fixem-nos només en quatre grans noms, començant per Apple, que no ha acomiadat ningú malgrat que la seva plantilla ha crescut un 24% des de 2018. Microsoft es desfà de 10.000 empleats, el 5% dels que té, però en els quatre últims anys havia crescut gairebé el 70%. Amb 12.000 acomiadats, Google ha sigut la més radical en termes absoluts, però són el 6% d’una plantilla que havia crescut un 89% des de 2018. L’escabetxina relativa més gran són els 11.000 despatxats de Meta, un 13% de la plantilla, però és que des de 2018 havia crescut un 144%.
D’alguna manera les empreses estan rectificant excessos de contractació i posant les coses al seu lloc. En qualsevol cas, cal mirar els motius i on retalla cadascuna, perquè això ens dóna pistes sobre el seu futur.
El director de Spotify ha reconegut despatxen 600 persones per retallar un cost que s’havia disparat amb una inversió en podcast, sobretot de personatges populars, que ha resultat exagerada a la vista del rendiment publicitari que n’han tret.
D’Amazon i Meta ja vam parlar-ne en el seu moment. A can Alphabet, o sigui Google, han rebut especialment les divisions de projectes avançats i de futur, com el nou sistema operatiu unificat Fuchsia i la incubadora interna Area 120.
I a Microsoft han retallat força gent d’administració i recursos humans, però també les divisions de realitat augmentada i mixta, incloses la xarxa social AltSpace VR de realitat virtual que l’empresa va comprar fa sis anys i la plataforma HoloLens, potser perquè l’exèrcit dels EUA ha aturat les compres de visors per als seus soldats.
Aquest últim detall és significatiu perquè Meta no ha retallat llocs de treball a la divisió de metavers, tot i ser la que ha generat més cost, i Apple està fitxant gent per al seu departament equivalent, en previsió del llançament d’un metavers propi com explicàvem fa uns dies.
S’ha acabat la sangria laboral?
Depèn de com t’ho miris. Per exemple, és curiós que Microsoft acomiadi 10.000 persones al mateix temps que espera el permís de les autoritats per gastar 70.000 milions comprant l’empresa de videojocs Activision Blizzard, que té precisament 9.800 empleats, gairebé els mateixos que despatxa per una altra banda.
També hi ha qui troba que caldria acomiadar encara més gent. Avui circula una carta del fons d’inversió britànic TCI al conseller delegat d’Alphabet Sundar Pichai, on valoren positivament els 12.000 acomiadats però li diuen que amb un 6% de la plantilla no n’hi ha prou i que hauria de retallar un 20%. I a més l’insta a rebaixar els salaris de la gent que queda, perquè cobren massa. La mediana del sou a Alphabet és de gairebé 300.000 dòlars a l’any i la mitjana encara més alta, i segons l’inversor ara no cal pagar tant a la gent per retenir-la perquè hi ha menys competència per fitxar talent.
Tingues present que aquesta TCI és un dels accionstes mes importants d’Alphabet, amb més de 6.000 milions de dòlars. I aquesta mena d’inversors tenen una gran capacitat de pressió sobre els directius perquè prenguin decisions que potser no els venen de gust. En part és per això que Elon Musk va comprar el total de Twitter perquè deixés de cotitzar a la borsa i estar una mica menys pressionat.
Els inversors volen fer caixa d’una vegada.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure aquí al podcast de l’espai.