Google ha reconegut públicament que els resultats del seu cercador web penalitzen el català

Al capítol 1080 de “L@Net”, Albert Cuesta diu que s’hi han vist forçats per la campanya de piulades demanant-los una solució. Google ha reconegut públicament que els resultats del seu cercador web penalitzen el català.
El departament de qualitat de cerques de Google va piular la matinada passada (hora nostra) que són conscients de la preocupació dels usuaris que busquen resultats en una llengua concreta, que és una de les seves prioritats i que continuen investigant solucions tot i que requereix temps assegurar-se que funcionen de manera perfecta.
Això ho diuen en anglès i també en català, cosa que és d’agraïr.
Però això que diuen ara no és cap novetat. És el mateix que ens vens explicant des que al Catalunya Nit vam posar de relleu el problema a finals de setembre.
Sí, el mateix. La diferència és que ara ho diuen públicament perquè s’hi han vist obligats per una campanya de tuits reclamant-los educadament una solució que es va desfermar ahir dimarts i on van participar personalitats com l’expresident Puigdemont, la consellera Cervera, l’exconseller Puigneró i personatges populars dels mitjans, a més de nombrosos ciutadans.
Però tu no.
No, jo no hi vaig participar. Se’m fa molt estrany interpel·lar una gran tecnològica fent servir una plataforma que no és seva, quan té canals propis de reclamació. A més, com deies, ja fa mesos que tinc converses directes amb Google i em consta que treballen per resoldre el problema, sobretot des de final d’any, perquè els primers mesos no donaven importància a una incidència amb una llengua minoritària. Però al final els vàrem convèncer de que ens havien de fer cas, si més no en la part que els toca.
Perquè potser no és del tot culpa seva.
Bé, això està per veure. En un segon tuit asseguren que no han fet cap canvi recent en l’algoritme i apunten la possibilitat que els resultats no siguin òptims perquè es dóna prioritat a les versions per a mòbil.
Però de fet, en un tercer tuit de la resposta d’avui intenten fer una cosa una mica lletja, que és traslladar la responsabilitat del problema als propietaris de les pàgines web en català que no surten ben posicionades als resultats, i enllacen un document amb recomanacions per etiquetar-les millor perquè s’indexin correctament.
El que passa és que seguir aquestes recomanacions no garanteix que el problema quedi resolt, perquè hi ha pàgines que ja ho fan, com la Viquipèdia, i mirant les estadístiques es veu que els accessos des de Google a la versió en català van començar a caure notablement durant el segon trimestre de l’any passat respecte al mateix període de 2021, de manera que alguna cosa hi deu tenir a veure l’algoritme de Google.
Ja els ho has dit?
Sí, i continuem enviant-los mostres de resultats erronis perquè puguin diagnosticar. El que passa és que cada vegada perdem més temps verificant aquestes mostres, perquè moltes de les que havíem enviat, i que ens van fer arribar internautes amb molt bona voluntat, van resultar invàlides, perquè s’hi veu que l’usuari no té del tot catalanitzat el seu entorn i en aquests casos Google no fa altra cosa que retornar els resultats que se li demanen. I aquestes mostres de suposats errors que no ho són desacrediten les reclamacions realment justificades.
Per això abans de disgustar-se i reclamar convé configurar-ho tot en català: el sistema operatiu, el navegador web o el perfil personal.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure aquí al podcast de l’espai.