Microsoft s’ha proposat destronar Google com a àrbitre d’internet

Al capítol 1.090 de “L@Net”, Albert Cuesta diu que l’empresa ha incorporat ChatGPT al seu cercador Bing i el seu navegador web Edge. Microsoft s’ha proposat destronar Google com a àrbitre d’internet, incorporant ChatGPT al seu cercador Bing i el seu navegador web Edge.
Ja fa un parell de mesos que tots parlem del ChatGPT, aquest xatbot de l’empresa OpenAI que és capaç de mantenir conversacions coherents sobre qualsevol tema que no sigui d’actualitat rabiosa, redactar treballs de classe versemblants i escriure articles molt semblants als que faria un periodista humà, entre moltes altres coses que afecten moltes professions i indústries. Una d’aquestes és internet, i es parlava de com els xatbots canviaran per sempre la nostra manera d’accedir a la informació, començant pels cercadors web.
Doncs bé, des d’avui ho sabem: Microsoft li ha declarat a guerra a Google amb ChatGPT com a arma principal.
Una batalla entre dos gegants tecnològics on els primers trets els va disparar Google ahir.
Sí, resseguim la cronologia. Ahir Google va anunciar Bard, un xatbot semblant a ChatGPT però basat en el model de llenguatge LamDA propi de Google. A aquest Bard també pots fer-li preguntes complicades i et respon en llenguatge natural, però encara millor que el seu rival, perquè contempla temes d’actualitat, mentre que el model GPT que hi ha al darrere de ChatGPT només està entrenat amb informació fins a l’any 2021. El conseller delegat de Google va explicar que un grup reduït d’usuaris ja està fent servir Bard, i que d’aquí a poques setmanes l’obriran al públic.
I passats només uns minuts, Microsoft va convocar la premsa per avui mateix. I no s’han limitat a presentar un nou chatbot millor que el que coneixem i el nou de Google.
No. Aquest vespre Microsoft ha presentat noves versions del seu cercador Bing i del seu navegador web Edge que fan un ús intensiu de la tecnologia GPT, creada per l’empresa OpenAI on Microsoft ha invertit 11.000 milions de dòlars.
Les noves cerques a Bing no et tornen com a resultat una llista d’enllaços a pàgines web que has de visitar, sinó que et responen directament la pregunta a la mateixa pantalla. Alguns exemples que hem vist avui: compara’m l’estil dels pintors mexicans més coneguts; explica’m com canviarà un pastís si canvio l’ou de la recepta per un ingredient alternatiu; recomana’m els millors televisors de 65 polzades… i després em dius quin d’ells m’anirà més bé per jugar a videojocs; comprova si aquest model de butaca d’Ikea cabrà al maleter d’un monovolum Honda Odyssey de l’any 2019. En tots els casos, a l’esquerra de la finestra del navegador surt la llista habitual d’enllaços web, i a la dreta un text que respon el teu dubte de manera molt detallada. Per exemple, a la pregunta de la butaca i el cotxe, et dóna les mides de tots dos i et diu que només podràs enquibir-la si plegues la segona i la tercera fila de seients.
Però la cosa no acaba aquí. La nova versió del navegador Edge també porta integrada la intel·ligència de GPT. Ho han demostrat obrint un document PDF de 15 pàgines amb la memòria trimestral d’una coneguda cadena de botigues de roba i demanant-li a Edge que en fes un resum de tres paràgrafs amb la informació més rellevant. El resum surt en una finestra adjunta i podria passar perfectament per un article d’un diari d’economia.
Entre una cosa i l’altra, diria que el futur de l’accés a la informació ja és aquí. I és força diferent d’una cerca a Google com la coneixem.
Com es defensarà Google d’aquesta amenaça al seu domini d’internet?
Aviat ho sabrem, perquè aquesta batalla porta anys preparant-se, però s’està desfermant en menys de 72 hores. Google té convocada per demà una presentació en directe des de París on explicarà precisament com té previst aplicar la seva intel·ligència artificial en alguns dels seus serveis més populars: les cerques web, els mapes, el comerç electrònic i la traducció de contingut. Veurem fins a quin punt aconsegueix neutralitzar l’aposta de Microsoft.
Guanyi la batalla Microsoft o Google, aquests canvis afectaran directament molts àmbits d’indústries molt diverses.
Te’n diré només quatre: el primer és que el posicionament en cercadors, el famós SEO, perd rellevància perquè si la majoria dels internautes es conformen amb la resposta del xatbot, ja tant li fa si la teva web surt o no a la primera pàgina de resultats; el segon té a veure amb el primer: si el chatbot fa servir informació de la teva web per redactar la resposta, l’internauta ja no té cap incentiu per anar a llegir-te, però on queden els drets d’autor del teu contingut; la tercera és una que aquests dies ens toca de prop: en quin idioma es basarà el xatbot per redactar la resposta? Si no vigilem, pot acabar llegint només pàgines en anglès i traduint-les al teu idioma. I ja per acabar, la quarta conseqüència, que sense dubte és la més greu per al futur de Google: en quin lloc de la resposta incrustarà a partir d’ara els anuncis que li proporcionen pràcticament tot els ingressos?
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure aquí al podcast de l’espai.