ChatGPT, el xatbot de moda, ja ha arribat a les llibreries. No només com a tema, també com a autor

L’algoritme d’OpenAI que pot dialogar de manera coherent amb els humans ja ha saltat de les notícies als llibres. Com qualsevol altre tema dels que es comenten a la sobretaula, als catàlegs de les llibreries ja hi ha una bona pila de títols dedicats a la intel·ligència artificial en general i a ChatGPT en particular: llibres que t’expliquen què és, com pots evitar que et tregui la feina o fins i tot com fer-te ric en quatre dies gràcies a ChatGPT.
Fins aquí cap novetat. Forma part del fenomen dels llibres instantanis, que aquí coneixem bé per la quantitat de bibliografia sobre el procés independentista.
En canvi, sí que és nou que ja es publiquen llibres que no estan escrits per cap humà, sinó per ChatGPT.
Els escriptors ja poden començar a patir.
Com moltes altres professions, inclosa la nostra. Veurem com evoluciona, però Reuters explica diversos casos de persones que han fet servir ChatGPT per generar en poques hores novel·les i altres tipus de llibres, com els d’autoajuda i els han autopublicat en format digital a la botiga Kindle d’Amazon.
A YouTube i TikTok hi ha desenes de tutorials explicant com fer-ho. Per exemple, un tal Frank White presumeix en un vídeo d’haver creat en menys d’un dia la novel·la de ciència ficció «Macarró Gal·lactic» de 119 pàgines, que es pot comprar per només 1 dòlar.
De fet, el fenomen no es limita als llibres escrits ni a ChatGPT. També hi ha qui ha fet servir altres intel·ligències artificials generatives com DALL-E i Stable Diffusion per generar llibres infantils il·lustrats i àlbums per pintar.
Hi ha alguna manera de saber si un llibre l’ha escrit o dibuixat un humà o un algoritme?
Ara com ara no, perquè el servei d’autopublicació Kindle Direct d’Amazon no obliga a especificar-ho. El que sembla és que a més del gènere d’obres sobre ChatGPT, ja ha nascut un nou subgènere que són els llibres sobre ChatGPT escrits per ChatGPT. Un peix que es mossega la cua i que ja comencem a veure també en els mitjans de comunicació.
Ja s’entén que a les agències literàries i les editorials potser costarà més colar-los obres escrites per algoritmes. Fins que trobem el primer cas de premi literari guanyat per algú que confessi que la feina no la va fer cap negre, sinó ChatGPT.
En tot cas, hi haurà qui passi d’escriure llibres a redactar instruccions creatives perquè el xatbot escrigui el libre.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure aquí al podcast de l’espai.