Spotify renova l’aplicació mòbil perquè sigui més difícil trobar-hi la música que vols escoltar

Spotify

Al capítol 1111 de “L@Net”, Albert Cuesta diu que en la nova versió de l’aplicació, les recomanacions de contingut per escoltar música que et fa un algoritme agafen encara més presència per sobre de la selecció voluntària de l’usuari. Spotify renova la seva aplicació mòbil perquè sigui més difícil trobar la música que vols escoltar.

Ells no ho expliquen així, és clar. Però és el que n’he tret de la presentació de novetats que han fet fa una estona, que per cert no ha sigut a Europa d’on és la plataforma, sinó a Los Angeles, el centre de la indústria occidental de l’entreteniment.

A la nova versió de l’aplicació, les recomanacions de contingut per escoltar que et fa un algoritme agafen encara més presència sobre la selecció voluntària de l’usuari. Per exemple, introdueixen els tràilers o fragments destacats de les cançons, els podcasts i els audiollibres, pensats per captar la teva atenció i distreure’t del que pretenies escoltar. També creix la visibilitat dels videoclips que complementen les cançons, i els creadors podran publicar podcasts de vídeo a qualsevol lloc sense haver de posar-los com fins ara a la plataforma Anchor pròpia de Spotify.

Spotify també promociona la funció DJ, que és una mena de locutor personal amb veu sintètica que et va posant música i podcasts segons els teus suposats interessos. Ara com ara, però, continuarà disponible només als EUA i Canadà.

Hi ha més novetats en llistes de reproducció automàtiques, però tot en la mateixa línia de les plataformes audiovisuals i les xarxes socials: que acabis deixant que un algoritme decideixi el que mires, escoltes o llegeixes.

També dius que Spotify comença a semblar un híbrid entre Instagram i Amazon.

Sí, i no només per això que deia ara de la promoció algorítmica del contingut i la presència destacada de vídeos. Spotify presumeix de ser una plataforma d’àudio basada en les cançons, els podcasts i els audiollibres, però les eines que han presentat avui fan que sigui sobretot un servei de màrqueting. Per una banda, els artistes hi poden vendre marxandatge i entrades per als seus concerts. Però també poden contractar publicitat per fer que una cançó seva surti més sovint a les recomanacions o les llistes de reproducció temàtiques. I hi afegeixen funcions noves com el compte enrere amb els dies que falten fins que publiquis la teva próxima cançó, i l’aplicació t’avisi quan arriba el dia i t’ofereixi escoltar-la.

I es que més de 500 milions d’usuaris en més de 180 països, dels quals 200 milions paguem mensualment quota del Premium, són un mercat molt llaminer.

Però aquestes funcions de màrqueting no resolen l’autèntic problema de Spotify per als artistes més modestos.

No. Spotify pot presumir d’audiència, de moltíssims milions d’audicions de les cançons, d’haver generat gairebé 40.000 milions de dòlars per a la indústria musical, i dels 57.000 artistes que l’any passat van recaptar més de 10.000 dòlars. Però continua sent una de les plataformes de streaming que remunera pitjor els artistes, i a més ho fa de manera injusta. La majoria de les quotes que paguem els usuaris se les emporten les grans estrelles, encara que no les escoltem mai. El més just seria que si jo escolto sobretot Els Pets, Manel o Ginestà, els meus 10 euros mensuals se’ls repartíssin ells, però acaben anant a Beyoncé, Rosalia o Jennifer Lopez.

Sembla que els músics que no tenen abast global hauran de continuar resignats. Això sí, poden demanar donacions als fans, perquè Spotify ha anunciat un acord amb la plataforma Patreon de micromecenatge.

De tota manera, com a audiòfil, hi ha una cosa que no li perdones a Spotify.

En tota la presentació d’avui no han dit ni piu de la modalitat d’àudio en alta resolució que van anunciar farà dos anys i que ja ofereixen plataformes rivals com Apple Music, Amazon Music i Tidal.

Per tant, Spotify continua sent el servei amb menys qualitat de so del mercat.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure aquí al podcast de l’espai.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.