Meta pensa en una xarxa social nova

Meta_Zuckerberg
Mark Zuckerberg Meta. REUTERS

Al capítol 1113 de “L@Net”, Albert Cuesta diu que amb la xarxa P92 es buscaria ocupar el lloc d’un Twitter en hores baixes. Meta vol aprofitar que Twitter està en hores baixes per ocupar el seu lloc amb una xarxa social nova.

Una xarxa social separada de Facebook i Instagram que encara està en fase de projecte i només es coneix pel seu nom intern, que és P92. Segons la web MoneyControl, en aquesta P92 els usuaris tindrien un nom d’usuari amb una breu biografia que podria portar una insignia de verificació. Sobretot admetria publicacions breus de text, que podrien incloure enllaços, imatges i vídeos, i altres usuaris poden seguir-les i marcar les que els agraden.

En poques paraules, que Meta està preparant una còpia de Twitter. L’empresa ha confirmat que hi treballa. En un comunicat diu que «estem explorant una xarxa social autònoma i descentralitzada per compartir missatges de text. Creiem que hi ha una oportunitat per un espai separat on els creadors i els personatges públics puguin compartir sobre la marxa novetats sobre allò que els interessa».

Així que ja tornem a tenir Meta copiant els serveis i productes de la competència com acostuma a fer.

En certa manera sí. Però en aquest cas amb una diferència notable. La clau és la paraula descentralitzada, que acostaria P92 més a Mastodon que a Twitter. De fet, el projecte que han vist els de MoneyControl especifica que la nova xarxa de Meta farà servir el protocol ActivityPub que impulsa Mastodon i altres serveis de l’anomenat fedivers, una arquitectura que permet llegir i escriure informació en una plataforma des d’una altra i que evita els servidors centralitzats. Això seria tot un canvi respecte al model de plataformes tancades habitual de Meta, que es queda tot el teu contingut per evitar que marxis.

A més de Mastodon, en els últims mesos també han adoptat el protocol ActivityPub d’intercanvi d’informació alguns serveis que ja existien, com Tumblr, Flipboard i Medium, i la web de fotografia Flickr també treballa per afegir-lo. De fet, Jack Dorsey, el fundador de Twitter, porta temps reclamant que aquesta xarxa es descentralitzi, tant per resistir millor els intents de censura dels governs com perquè cada servidor pugui aplicar els algoritmes i els criteris de moderació que li semblin. Pel que anem coneixent d’Elon Musk, això no passarà, i per això les alternatives descentralitzades com Mastodon i aquest P92 de Meta poden tenir un lloc.

Meta es planteja que aquesta xarxa descentralitzada acabi desplaçant també les seves Facebook o Instagram?

No ho crec. Pensa que totes les aplicacions del fedivers juntes, amb Mastodon al capdavant, van tenir el mes passat poc més de dos milions i mig d’usuaris, i no tenen cap model de negoci clar. En canvi, les de Meta en van sumar gairebé 3.000 milions cada dia i són una màquina de fer diners.

Tot i això, la importància que Meta dona al projecte P92 queda clara perquè hi han posat de responsable l’Adam Mosseri, el director d’Instagram. Potser només volen experimentar com funciona una xarxa descentralitzada i millorar la seva reputació. D’entrada hauran d’aclarir com d’independent seria la nova xarxa respecte a Instagram i Facebook, perquè una altra de les coses que en diuen és que els usuaris podrien entrar-hi amb les mateixes credencials d’Instagram. I segons com sembla que engegarien amb tot el parc d’usuaris que Instagram ja té, al voltant dels 2.000 milions.

Ara com ara, aquest Twitter de Meta és només un projecte sense cap garantia d’acabar fent-se realitat.

Encara resultarà que entre Elon Musk i Mark Zuckerberg, el bo és el teu amic Zuckerberg. La vida et dóna sorpreses.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure aquí al podcast de l’espai.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.