Tres bancs dedicats al sector tecnològic que cauen en una setmana

silicon-valley-bank

Al capítol 1114 de “L@Net”, Albert Cuesta explica per què creu que Signature, Silvergate i SVB han caigut tan ràpid. Tres bancs dedicats al sector tecnològic que cauen en una setmana. Per què ha anat tan ràpid a caure?

Tres, però els altres dos (Signature i Silvergate) estaven molt centrats en operacions en criptomoneda, i aquest mercat travessa una època dolenta. El negoci del SVB era diguem-ne menys especulatiu. Si ha petat és per la mala decisió empresarial d’invertir massa en bons del Tresor, que estan molt vinculats als tipus d’interès i han perdut valor a curt termini amb l’alça que la Reserva Federal ha aplicat per contenir la inflació. Injust, però com ha dit Biden, això és el capitalisme.

Respecte a la rapidesa de la retirada de fons, crec que té a veure amb els temps que vivim. És el primer pànic bancari de l’era de les xarxes socials, i ja sabem com es propaguen les coses. Una part important de les retirades les han fet empreses participades per taurons de la inversió com Peter Thiel, que no tenen pietat amb aquestes coses.

Com de greu és la caiguda del Silicon Valley Bank? Tan important és? Per què s’ha afanyat tant el govern Biden a garantir els dipòsits?

Ho és en aquest segment de mercat. El banc va nèixer fa poc més de 40 anys i s’ha especialitzat en el tipus d’empresa tecnològica incipient que abunda en aquella regió. Per entendre’ns, és el banc on els inversors recomanen als emprenedors que ingressin el primer taló de 5 o 10 milions de dòlars que els donen a canvi d’una participació en el capital si els agrada el PowerPoint del projecte empresarial. Amb aquest compte corrent paguen les operacions del dia a dia, com les nòmines quinzenals que tocarà pagar demà passat.

El Fons de Garantia de Dipòsits s’ha afanyat a dir que no només cobrirà els de 250.000 dòlars com en un banc normal, sinó també els de més import. Perquè 9 de cada 10 clients del Silicon Valley Bank hi té més d’aquesta quantitat. El banc és el 16è dels EUA amb uns actius de 209.000 milions de dòlars. Si els dividim pels 40.000 clients, la gran majoria empreses tecnològiques petites o mitjanes, surten uns cinc milions per client.

Alguna relació amb els acomiadaments recents de les grans tecnològiques? Forma part de la bombolla?

En tot cas, relació indirecta. Per una banda, als gegants com Amazon, Apple, Google, Meta i Microsoft no els afecta operen amb bancs més grans d’abast nacional com Goldman Sachs, BofA, Citibank, Wells Fargo o JPMorgan. De fet, amb alguns d’aquests ofereixen serveis financers.

Respecte als acomiadaments (que com ja saps crec que no són tan massius, parlem de reduccions de plantilla que són menys de la gent que van contractar el trimestre passat) responen a correccions dels excessos pandèmics. Però els inversors fan tancar projectes de rendibilitat menys clara. I en molts casos aquests projectes impliquen comprar startups que potser ara no seran tan fàcils de vendre.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure aquí al podcast de l’espai.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.