Nou assalt en la batalla d’algoritmes

Al capítol 1114 de “L@Net”, Albert Cuesta diu que Google reforça la intel·ligència artificial en les seves aplicacions d’ofimàtica i Open AI presenta la nova versió de ChatGPT. Nou assalt en la batalla d’algoritmes: Google reforça la intel·ligència artificial en les seves aplicacions d’ofimàtica i Open AI presenta la nova versió de ChatGPT.

Els gegants de la intel·ligència artificial tornen a contraprogramar-se, com va passar fa unes setmanes. Open AI havia avisat que avui presentaria GPT-4, el successor del popular ChatGPT, i Google s’ha despenjat presentant novetats en el mateix terreny. Mentrestant, Microsoft ha fet una cosa molt lletja, Samsung una de dubtosa i l’Ajuntament de Barcelona una de molt encertada.

Anem a pams. Les aplicacions d’ofimàtica de Google seran més intel·ligents. Artificialment, és clar.

Google no vol que es digui que es queda enrere i ha anunciat que d’aquí a unes setmanes, les versions de Gmail i Google Docs per a empreses podran redactar missatges i documents a partir dels punts principals que l’usuari els digui, o bé resumir el contingut del document que li posis; Google Sheets crearà fulls de càlcul donant-li les instrucccions del que vols que facin; i Google Slides generarà automàticament les imatges per a les diapositives de la teva presentació.

Amb això sembla Google s’estaria avançant a Microsoft, que va prometre funcions semblants amb la tecnologia de ChatGPT per a Word, Excel i PowerPoint, però ara com ara només les ha inclòs al cercador Bing.

Parlant de ChatGPT, encara no ens hi havíem acostumat i des d’aquesta tarda hi ha una versió nova.

Open AI, l’empresa que hi ha al darrere de ChatGPT, ha presentat fa una estona el nou model GPT-4, assegurant que ofereix capacitats de raonament encara més avançades. L’he pogut provar un moment i veig que ara pot generar textos el triple de llargs, fins a 25.000 caràcters, i que pots interrogar-lo no només amb text, sinó també sobre una imatge que li hagis carregat. Per exemple,

L’haurem de provar amb més detall, però és tan nou que fa una estona li he demanat a ChatGPT pel seu nou germà i encara no el coneixia.

Un dels punts delicats d’aquestes intel·ligències artificials són els aspectes ètics. I en aquest aspecte avui tens una notícia dolenta, una de dubtosa i una de bona.

Sí. La dolenta és que Microsoft ha acomiadat tot l’equip que vetllava pels principis ètics i socials en la seva divisió d’intel·ligència artificial. Eren una trentena de persones entre enginyers, dissenyadors i filòsofs, que darrerament estaven centrats en identificar els riscs d’incloure la tecnologia d’Open AI -participada per Microsoft- en els productes propis. Microsoft manté, això sí, la que anomena Oficina d’Intel·ligència Artificial Responsable, però els acomiadaments no semblen bona notícia.

La dubtosa és que les espectaculars fotos de la Lluna que fan els mòbils Galaxy Ultra de Samsung són una mica enganyoses, perquè en realitat combinen la imatge que capta el telèfon amb les que genera un algorisme entrenat prèviament amb milers de fotos lunars d’alta qualitat i que afegeix detalls com cràters que existeixen però ni tan sols el zoom de 100 augments arriba a distingir. Amb això ja podríem obrir un debat sobre si la fotografia algorítmica, la mateixa que et desenfoca el fons d’una selfie, és realment forografia o parlem d’una altra cosa.

Per acabar, la bona notícia és que l’Ajuntament de Barcelona hagi aprovat avui un protocol que defineix els mecanismes per protegir els drets de la ciutadania en cada etapa de la licitació i la implantació de sistemes algorítmics en l’àmbit municipal, que s’hauran de fer servir d’acord amb estàndards legals, ètics i tècnics. Es basa en la proposta de regulació de la Comissió Europea, que distingeix entre sistemes algorítmics de risc inacceptable, alt, limitat o mínim, i es crearan un registre públic d’algoritmes i un consell assessor extern.

No està tot perdut, doncs. Encara bo.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure aquí al podcast de l’espai.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.