Nova plataforma digital de continguts en català de la CCMA

CCMA_3alacarta

Al capítol 1115 de “L@Net” Albert Cuesta explica que la plataforma serà un ecosistema transmèdia i interactiu, segons diuen els seus responsables. Parlem ara d’aquesta casa, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que ha presentat els plans per la seva nova plataforma digital de contingut en català.

Els mitjans públics catalans van ser pioners en apostar per internet. Pensa que quan es va crear el portal 3alacarta encara no existia YouTube. Tot i això, com que des d’aleshores s’hi han dedicat menys recursos dels que caldrien, s’ha quedat molt endarrerit. No només davant altres propostes com les grans plataformes internacionals de cinema i sèries que tots tenim al cap, sinó també d’altres canals públics del país i de l’estat, i fins i tot de nous actors privats especialitzats com el CaixaForum+ i el Liceu+.

Avui la CCMA i el Govern han explicat com ho faran per provar de recuperar aquest temps perdut: d’aquí a mitjans de l’any que ve s’invertiràn 30 milions d’euros en la creació d’una nova OTT de contingut en català que serà gratuïta, d’accés universal i que aspira a competir amb les grans que déiem.

Dius ‘contingut en català’ perquè aquesta plataforma no serà només de vídeo i àudio a la carta.

CCMA_3alacarta

No. Els responsables diuen que serà un ecosistema transmèdia i interactiu. Això es tradueix en què a més del contingut dels canals de TV3 i Catalunya Ràdio en directe i a la carta, el disseny també contempla oferir canals temàtics, videojocs en línia, música, contingut de text i aprenentatge virtual, i obrir-ho tot a aliances amb altres plataformes, amb equipaments públics, a la indústria audiovisual i els creadors de contingut en català.

En la presentació no ho han dit així, però a mi em suggereix que el servei podria ser una alternativa a Spotify o YouTube per a la música en català, que les editorials i els autors podrien publicar-hi edicions digitals dels seus llibres o que els centres d’ensenyament catalans podrien impartir-hi cursos.

En aquest sentit també han explicat que es pretén construir una comunitat digital d’usuaris. I un detall interessant és que no s’han mullat sobre els dispositius amb què consumirem tot plegat: ara és natural pensar en web, mòbil i televisor connectat, però pretenen que el sistema quedi obert a futurs tipus d’aparells.

Un projecte molt ambiciós, però es portarà a terme en dues fases.

De fet, en tres, perquè la primera és el SX3 infantil i juvenil que ja funciona. Com et deia, la plataforma definitiva -que encara no té nom- està prevista per al segon trimestre de 2024, però abans, al setembre d’aquest any, hauria d’entrar en servei una versió renovada de l’actual 3alacarta que millorarà l’experiència d’ús. Entre altres millores, es podrà navegar com a usuari identificat, cosa que permetrà ajustar les recomanacions i -ja era hora!- reprendre el visionat al mateix lloc on el vas deixar, gràcies a l’esperada funció Estàs veient que ja tenen totes les altres plataformes i que els usuaris de la CCMA trobem tant a faltar.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure aquí al podcast de l’espai.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.