WhatsApp afegeix una capa més de privadesa a les converses

Al capítol 1157 de “L@Net”, Albert Cuesta presenta el ChatLock, una nova carpeta de WhatsApp per guardar-hi les converses que no vols que vegi ningú. WhatsApp afegeix una capa més de privadesa a les converses.
Es diu ChatLock (bloqueig de xats) i és una nova carpeta semblant a la de xats arxivats, però protegida amb contrasenya, empremta dactilar o reconeixement facial perquè hi guardis les converses que no vols que vegi ningú a qui li deixis el telèfon, encara que obrin la teva aplicació de WhatsApp.
Aquestes converses deixen de sortir a la llista general de xats, i si les tens activades, a les notificacions de missatges rebuts no s’hi veuen ni la primera línia del missatge ni el nom del remitent que te l’envia.
Per tant, és ideal per als usuaris de WhatsApp que xategen amb algú que prefereixen mantenir amagat de la família, els amics o els companys de feina.
Però l’aplicació de WhatsApp ja es pot protegir amb l’empremta o una contrasenya.
Sí, però un cop desbloquejada totes les converses queden a la vista. Amb el nou Chat Lock, has de buscar explícitament la carpeta de xats protegits, que ni tan sols és visible a primer cop d’ull, i desbloquejar-la per accedir al contingut. De fet, fins i tot pots deixar desprotegida l’aplicació més enllà de la contrasenya del telèfon i activar només la protecció d’aquesta carpeta de converses més delicades.
Això té a veure amb el xifratge dels missatges?
No. En aquest aspecte no hi ha canvis. WhatsApp continua sent un dels serveis més segurs perquè el contingut dels missatges es xifra d’extrem a extrem, abans de sortir del mòbil del remitent i fins que arriba al del destinatari. Així no els poden llegir ni les operadores de telefonia ni la mateixa WhatsApp. De fet, es fa servir el mateix protocol de xifratge que a Signal, l’aplicació de referència en privadesa. Altra cosa són les metadades: com que WhatsApp forma part del complex xuclador d’informació de Meta, els contactes que hi tinguis es faran servir per mostrar-te anuncis personalitzats a Instagram, a Facebook i a qualsevol aplicació que faci servir el servidor de publicitat de Meta, com fan molts jocs de mòbil gratuïts.
La privadesa de les converses està a l’ordre del dia. Fins i tot Twitter l’ha afegit, tot i que sense gaire èxit.
Sí. Twitter va activar la setmana passada els missatges directes xifrats, que portava gairebé cinc anys prometent. La funció forma part dels avantatges de la modalitat de pagament Twitter Blue, i suposadament permet que puguis escriure missatges privats, els anomenats DM per les sigles en anglès, sense que ningú més que el destinatari pugui llegir-ne el contingut.
El problema és que aquest xifratge és menys invulnerable que el de WhatsApp, Signal, Telegram o iMessage, perquè els missatges no estan xifrats d’extrem a extrem. Sense entrar en detalls tècnics, algú de Twitter o que aconsegueixi suplantar-lo podria llegir-los, i la mateixa Twitter podria donar a les autoritats accés al contingut dels missatges. Potser això no amoïni la majoria dels oients, però al món hi ha estats que són molt intrusius, i Twitter abans només atenia la meitat de les peticions d’accés de les autoritats, però des que Musk va comprar l’empresa, la proporció ha pujat fins al 80%.
Per tant, si us voleu assegurar la privadesa, millor que no us escriviu per Twitter.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure aquí al podcast de l’espai.