Personal Voice, l’aposta d’Apple en IA que pot beneficiar afectats d’ELA

Al capítol 1160 de “L@Net”, Albert Cuesta explica que Apple ha presentat en un congrés de tecnologies accessibles l’aplicació Personal Voice, amb què una persona pot entrenar el seu propi model de veu. Afectats de malalties degeneratives com l’ELA poden utilitzar-la mentre encara conserven la capacitat de parlar normalment, de cara a fer-la servir per comunicar-se quan la malaltia ja no els ho permeti per l’afebliment dels músculs de la gola i la boca. Mentre Google, Microsoft i el ChatGPT s’enduen el protagonisme en intel·ligència artificial, Apple també va fent els seus progressos. Per exemple, en el camp de l’accessibilitat.
Que potser és més important que encomanar-li a un bot que et faci la feina o el treball de classe, crear imatges fictícies espectaculars o suplantar la personalitat d’un tercer. Si més no, per a les persones afectades de malalties degeneratives com l’ELA, l’esclerosi lateral amiotròfica.
Apple ha presentat en un congrés de tecnologies accesibles l’aplicació Personal Voice amb què una persona pot entrenar el seu propi model de veu mentre encara conserva la capacitat de parlar normalment, de cara a fer-lo servir per comunicar-se quan la malaltia ja no li permeti per l’afebliment dels músculs de la gola i la boca. Els qui coneixem algun afectat d’ELA o de Huntington sabem que comencen arrossegant les paraules fins que al final ja no poden parlar gens. Amb el sistema d’Apple, quan arribi aquest moment, podran escriure el que volen dir o prémer botons preconfigurats, i el telèfon ho llegirà amb la seva veu de sempre.
És cert que ja es poden entrenar els anomenats bancs de veu, però la persona triga setmanes a enregistrar les 1.500 frases que calen. En canvi, Apple diu que al Personal Voice només cal parlar-li 15 minuts perquè generi una veu sintètica que soni com la teva.
Cal algun aparell especial?
No. Personal Voice es pot entrenar amb un Mac, un iPhone o un iPad, i de fet tot el processament té lloc dins del mateix aparell, sense accedir al núvol per motius de privadesa. De fet, si l’usuari vol pot sincronizar el seu model de veu amb el núvol iCloud per poder disposar-ne més endavant amb un mòbil que encara no té, però la decisió és voluntària.
Apple, que històricament ha donat molta atenció als aspectes d’accessibilitat, diu que Personal Voice estarà disponible d’aquí a pocs mesos. Inicialment en anglès. Estic segur que molta gent el reclamarà també en català.
Una bona aplicació de la intel·ligència artificial per part d’Apple. Però l’empresa també té algunes reserves amb la tecnologia.
Si. El Wall Street Journal explica avui que Apple ha restringit l’ús de ChatGPT, l’assistent de programació GitHub Copilot i altres eines externes d’intel·ligència artificial als seus empleats. El motiu és evitar que per aquestes vies es filtri informació interna de l’empresa, tal com li va passar fa unes setmanes a Samsung. (ho vàrem explicar)
Tot i això, no vol dir que l’ecosistema d’Apple sigui al·lèrgic als xatbots. Tot just avui, OpenAI ha publicat la seva primera aplicació pròpia de ChatGPT, només als EUA i només per a iPhone. És d’esperar que acabi arraconant les moltes aplicacions d’origen més o menys dubtós que aprofiten la popularitat de ChatGPT i que tenen milions de descàrregues. De fet, Apple n’ha retirat moltes de l’App Store perquè no eren gran cosa més que programari maliciós o directament estafes.
Però ara hi ha una aplicació mòbil oficial de ChatGPT per a iPhone.
Si, i té dues funcions interessants. La primera és que les converses amb el xatbot es sincronizen al núvol, de manera que pots començar parlant-hi al mòbil i continuar des de l’ordinador, i conservar l’historial.
La segona promet encara més, i consisteix en què pots interrogar el ChatGPT parlant-hi, gràcies al sistema de reconeixement de veu Whisper de la mateixa OpenAI. Però en aquest cas no sé si Apple estarà gaire contenta, perquè en realitat li acaba de sortir un competidor formidable a la seva Siri.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure aquí al podcast de l’espai.