Acabarà pagant Meta la “megamulta” de la UE?

Al capítol 1161 de “L@Net”, Albert Cuesta explica que Europa fa molts escarafalls cada vegada que posa una multa a algun gegant digital dels EUA, però de la majoria encara no n’ha vist ni un cèntim. Les empreses tenen exèrcits d’advocats que aconsegueixen suspendre l’aplicació de les multes a base d’apel·lacions i recursos. La multa europea de 1.200 milions a Meta és la més quantiosa imposada fins ara a una gran tecnològica per infringir el reglament de protecció de dades.
Sí, superant el rècord anterior de gairebé 750 milions a Amazon. De tota manera, ho és només en termes d’una única sanció, perquè des que va entrar en vigor el Reglament l’any 2018, la mateixa Meta ja acumula cinc multes més pel mateix motiu que sumen 1.300 milions d’euros.
Tornant a la d’avui, com heu anat explicant, les autoritats sancionen Meta per haver continuat transferint als seus servidors dels EUA dades dels usuaris europeus de les seves plataformes (Facebook, Instagram i WhatsApp).
En realitat qui imposa la multa és l’autoritat irlandesa de protecció de dades, i de fet ho fa contra la seva voluntat, perquè inicialment havia sigut molt més benèvola, però els organismes homòlegs d’altres quatre estats, inclòs l’espanyol, li han exigit que apugés la sanció fins als 1.200 milions que han acabat sent.
Un altre aspecte de la sanció a Meta que s’ha comentat menys és l’obligació de retornar a servidors europeus les dades que té guardades als centres de dades d’EUA, o bé esborrar-les. I això ho hauria de fer abans de sis mesos.
Tu dubtes que Meta acabi pagant o transferint les dades.
És que Europa fa molts escarafalls cada vegada que posa una multa a algun gegant digital ianqui, però de la majoria encara no n’ha vist ni un cèntim, perquè les empreses tenen exèrcits d’advocats que aconsegueixen suspendre l’aplicació a base d’apel·lacions i recursos.
En el cas de Meta i les nostres dades, és una mica la cançó de l’enfadós, perquè tot plegat depèn dels successius acords bilaterals sobre protecció de dades entre els EUA i Brusel·les, que ja en van dos, el Safe Harbour i el Privacy Shield, que els tribunals europeus han anat tombant davant l’evidència de que la legislació nord-americana permet al govern accedir a les nostres dades. Ara s’està negociant el tercer, que hauria d’estar llest abans de final d’any. I Meta s’agafa a això perquè creu que quan hi hagi aquest acord, la sanció hauria de quedar anul·lada.
Creus que Meta pot marxar d’Europa com Zuckerberg va amenaçar fa uns mesos?
Se li va escalfar la boca, perquè el departament d’afers públics de Meta es va afanyar a aclarir que no hi havia cap perill de que Facebook o Instagram tanquessin a Europa. Cal dir que els europeus som un mercat relativament important per a Meta. Dels 3.700 milions d’usuaris que les seves plataformes tenen al món, uns 400 milions sou a Europa, més del doble que als EUA. Però en canvi, els d’allà són molt més rendibles: Meta factura en publicitat més o menys el triple per cada usuari nord-americà que per cada europeu.
Dubto molt que Meta tingui intenció d’abaixar la persiana a Europa, sobretot veient la fortuna que s’està gastant en centres de dades en territori europeu i en cables submarins per transportar aquestes dades. Però ves que no hagi de fer un pla de negoci específic per a Europa, per exemple posant-vos publicitat als xats de WhatsApp.
Precisament de canvis a WhatsApp ha parlat avui Mark Zuckerberg.
Sí, els comentaris sobre la multa irlandesa li ha deixat a Nick Clegg, l’antic viceprimer ministre britànic que ara porta les relacions institucionals de Meta. Zuckerberg ha fet com si sentís ploure i s’ha centrrat a anunciar una nova funció de WhatsApp que els usuaris em dieu que era molt esperada: la possibilitat d’editar els missatges fins a 15 minuts després d’haver-los enviat. És una cosa que ja es pot fer en altres xats com Telegram i Signal.
I pot ser que les novetats canvis no acabi aquí. Segons alguns mitjans, Instagram activarà abans de l’estiu la nova funció de publicacions breus de text que comentavem fa unes setmanes, que porta el nom en clau de Barcelona i que serà descentralitzada i compatible amb Mastodon, de manera que pretén competir amb un Twitter que passa per hores baixes.
Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure aquí al podcast de l’espai.